Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

SFAM vill att allmänläkares kunskap testas vart femte år

Publicerad: 26 oktober 2005, 08:32

Allmänläkares specialistkompetens bör omprövas vart femte år. Det föreslog SFAM, Svensk förening för allmänmedicin, under sitt årsmöte förra veckan.


Enligt SFAM:s ordförande Johan Berglund saknar Sverige ett bra system för att se till att allmänläkare fortbildar sig i tillräcklig utsträckning och därmed upprätthåller sin kompetens. Så kallad recertifiering ungefär vart femte år kan vara en lösning på problemet.

- Ett förslag på en modell har tagits fram av vårt fortbildningsråd. Nu ska det omarbetas av styrelsen. Förhoppningsvis blir det klart under våren, säger Johan Berglund.

Kortfattat går förslaget ut på att Sverige bör få ett nytt nationellt institut med ansvar för läkares fortbildning. Det blir upp till läkaren att dokumentera sin fortbildning och att regelbundet ansöka om förnyad specialistkompetens, bli recertifierad.

- Liknande system finns i bland annat Norge, Danmark och Storbritannien, berättar Johan Berglund.

Vill ha morot eller piska i systemet  Att läkaren själv ska ta ansvar för den egna fortbildningen blir ganska nytt i Sverige. Innan de nya etikavtalen kring information om läkemedel tecknades fick läkare i större utsträckning sin vidareutbildning betald av läkemedelsindustrin.

I dag är det till största delen upp till arbetsgivaren, till exempel landstingen och regionerna, att se till att läkarna fortbildar sig.

För att få läkarna att ta sitt fortbildningsansvar vill SFAM ha något slags ekonomiskt påtryckningsmedel, förklarar Johan Berglund. En morot eller piska. Förebilder finns i de norska och danska systemen.

- I Norge får läkaren 25 procent mer i ersättning vid recertifiering vart femte år. I Danmark fryser fortbildningspengarna inne om läkaren inte klarar kraven.

Förslaget om recertifiering fick, enligt Johan Berglund, ett positivt mottagande av deltagarna på årets SFAM-möte. För att driva igenom modellen krävs dock ett politiskt beslut.  På socialdepartementet är allmänläkarnas krav på ett system för att säkra fortbildningen känt sedan länge. Men just recertifiering är, enligt departementets pressekreterare Ingemar Olsson, inget alternativ som har diskuterats hittills.

- Men vidareutbildning av läkare är något som socialdepartementet arbetar med just nu i samband med den nya specialistindelningen, säger Ingemar Olsson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev