Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Sjuka av ny vårdbyggnad

Publicerad: 19 februari 2014, 07:39

En ny vårdbyggnad för en halv miljard kronor har gjort anställda på Sahlgrenska universitetssjukhuset sjuka. Nu måste golven läggas om på grund av ett lösningsmedel.


I sann Göteborgsanda har den nya vårdbyggnaden fått öknamnet vattenpalatset på grund av alla fuktskador. Byggnaden på 27 000 kvadratmeter med 312 vårdplatser invigdes 2009. Hälsoproblemen hos personalen började redan 2010, skriver Göteborgs-Posten.

– Flera av oss fick huvudvärk och irriterade slemhinnor, säger Monika Djurner, huvudskyddsombud för Vårdförbundet till tidningen.

Därefter började man upptäcka problem inuti byggnaden med kranar som läckte och golv som fick läggas om.

Med tiden förvärrades symtomen hos de anställda. Fler fick astmatiska problem och långtidssjukskrivningarna ökade. Mellan 20 och 30 personer har fått hälsoproblem.

Det dröjde mer än fyra år innan en projektgrupp tillsattes för att gå till botten med problemen i byggnaden.  Nu har det borrats i betonggolven på två av sex våningsplan. Då upptäcktes lösningsmedlet n-butanol. Enligt skyddsombudet fick grunden inte torka tillräckligt innan golvmattan lades på. Det har gjort att lösningsmedlet trängt upp.

Fastighetsdirektören Lars Janson vid Västfastigheter AB konstaterar att åtgärderna kan bli omfattande.

– Det är möjligt att vi måste lägga om golvet på alla sex våningsplan, säger Lars Janson till Göteborgs-Posten.

Anställda som har drabbats av symtom har blivit erbjudna omflyttning till andra avdelningar, enligt Sahlgrenska.  Nästa steg blir att utreda om någon patient också drabbats, men eftersom det krävs att man vistas en längre tid i miljön för att drabbas ska risken vara liten.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev