Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Sjuksköterskeelev vill döda handikappade barn

Publicerad: 24 augusti 2007, 13:22

En norsk sjuksköterskeelev har framfört åsikten att handikappade barn ”bör avlivas fortast möjligt”. Åsikten har orsakat ramaskri inom sjuksköterskekåren i Norge.


Det var i en skriftlig, anonym, utvärdering av utbildningen som en sjuksköterskestudent skrev ner den exceptionellt kontroversiella åsikten.

Föreläsaren blev skakad av uttalandet och tog kontakt med högskolans ledning. Denna i sin tur kontaktade Sjuksköterskornas yrkesetiska råd i Norge för ett utlåtande.

Rådet konstaterar att en sådan människosyn som studenten uppvisar genom kommentaren inte är förenlig med arbetet som sjuksköterska.

Problemet för högskolan där eleven studerar är dock att kommentaren skrivits ner anonymt. Ska ett löfte om anonymitet väga tyngre än vikten av att ta reda på vilken elev som uttrycker denna åsikt, frågar sig Sjuksköterskornas yrkesetiska råd.

Den myndighet som ansvarar för legitimering av sjuksköterskor i Norge, Statens autorisasjonskontor for helsepersonal, har också reagerat

– Jag tycker det är ett avskyvärt uttalande. Sådan vårdpersonal vill vi inte ha, säger myndighetens chef, Per Haugum, till den norska nyhetsbyrån NTB.

Det är oklart om sjuksköterskeeleven har fått sin legitimation och enligt Per Haugum är det inte heller säkert att uttalandet kan stoppa legitimationen. Enligt lagen är det inte bara attityden utan även sjuksköterskans handlingar som avgör lämpligheten för legitimation.

Läs om det norska Sjuksköterskornas yrkesetiska råds resonemang kring uttalandet  Uttalandet i dess helhet: "Jeg synes at barn med funksjonshemminger bør avlives fortest mulig, hvis det er umulig å gjøre dem friske og nyttige for samfunnet. For tusen år siden eksisterte et begrep «utburdent barn». Samfunnet kunne fort og enkelt kvitte seg med de som «sugde» ressurser uten å gi noe nyttig tilbake. Hvorfor bør vi nå akseptere en svak og fremmed for europeere kristen moral hvor alle skal få lov til å leve?"

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev