Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Skadestånd för krav på handhälsning

Publicerad: 9 april 2015, 05:44

Foto: Thinkstock

På grund av sin tro valde den muslimska kvinnan att hälsa genom att lägga handen på hjärtat i stället för att ta i hand. Då vägrade läkaren att genomföra undersökningen, menar kvinnan som nu tilldöms ett skadestånd på 75 000 kronor.


Tillsammans med diskrimineringsombudsmannen (DO) stämde kvinnan läkarens vårdföretag för diskriminering. Nu dömer Hässleholms tingsrätt företaget att betala 75 000 kronor i skadestånd för att ha diskriminerat kvinnan på grund av hennes religion.

Enligt kvinnan krävde läkaren att de båda skulle hälsa på varandra genom ett handslag, med hänvisning till att man hälsar så i Sverige. Läkaren nekar och förklarar den uteblivna undersökningen med att det uppstod en hotfull stämning i undersökningsrummet då kvinnans make var där – något som tolken som var på plats inte håller med om.

Anna Rosenmüller Nordlander, processförare vid DO, välkomnar rättens utslag.

– Domen visar att det här är diskriminering. Att bli nekad en undersökning på grund av att man av religiösa skäl inte vill ta en läkare i handen, det är diskriminering och det är inte acceptabelt, säger hon och fortsätter:

– Vården måste kunna anpassa sig till att det finns olika sätt att hälsa. Det ska inte vara avgörande för huruvida man ska få vård.

Relaterat material

Fel neka vård när patient inte ville skaka hand

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev