Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Skyddsstopp för hjärnhantering

Publicerad: 12 december 2011, 14:09

Huvudskyddsombudet har infört skyddsstopp för vissa obduktioner på patologen i Huddinge. Lokalerna är inte säkra nog för hantering av hjärnor som kan ha smittsamma sjukdomar.


Det är hantering av hjärnor och laboratoriearbete som gäller patienter med misstänkt Creutzfeldt-Jakobs sjukdom eller andra smittsamma hjärnsjukdomar, spongiforma encefalopatier, som har stoppats med hänvisning till arbetsmiljölagen.

Karolinska universitetssjukhusets obduktionslokal i Huddinge är inte byggd för att garantera skydd mot att sådana smittor kan spridas via benmjöl eller vätska.

– När man ska hantera partiklar som kan överföra sjukdomar så måste man klassa laboratorier på olika sätt. Det här saknar klass 3 som behövs för att kunna genomföra sådana obduktioner. Det ska byggas om, men det drar ut på tiden och då vill man inte obducera där, säger Marta Christensson, huvudskyddsombud vid Karolinska universitetssjukhusets läkarförening.

– Man önskar anordna utsug och liknande för att eliminera risken för exposition av smittämnen, säger Mats Gåfvels, divisionsombud i Huddinge.

Marta Christensson tror inte att särskilt många obduktioner kommer att stoppas eftersom de misstänkta sjukdomsfallen är få.

– Det är väldigt sällsynt, men ett fall är ett fall för mycket, säger hon.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev