måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Smärta och allergi vanligare bland samer

Publicerad: 28 mars 2023, 14:45

De flesta samer uppger att de mår bra, både fysiskt och psykiskt. Men en större andel är drabbade av värk i kroppen, tankar om att ta sitt liv och kränkningar. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT

De flesta samer uppger att de mår bra, både fysiskt och psykiskt. Men en större andel är drabbade av värk i kroppen, allergi, tankar om att ta sitt liv och kränkningar än i befolkningen i stort. Det visar den första nationella folkhälsoundersökningen bland samer i Sverige.

Ämnen i artikeln:

Umeå universitetFolkhälsomyndighetenAllergiSmärta

TT


Enkätstudien har besvarats av 3 658 samer och är gjord av Folkhälsomyndigheten i samarbete med en forskargrupp vid Umeå universitet.

73 procent uppger att de har en god allmän hälsa och 87 procent skattar sitt psykiska välbefinnande som gott. Det är i nivå med befolkningen i övrigt.

Men det finns vissa skillnader.

"Det är till exempel en större andel samer än av befolkningen i övrigt som uppger att de har värk och smärta i olika delar av kroppen, astma och allergi samt övervikt och fetma", säger Marjan Vaez, utredare vid Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

"Det är också en större andel samer som uppger att de någon gång övervägt eller försökt att ta sitt liv. Vidare uppger en större andel samer än befolkningen i övrigt att de blivit behandlade eller bemötta så att de känt sig kränkta," fortsätter Marjan Vaez.

Läs också: Fyra regioner köper norsk vård för personer med samisk bakgrund

Problem med stillasittande mer än tio timmar om dagen och riskkonsumtion av alkohol och rökning är mindre bland samer än i befolkningen i stort, visar undersökningen.

Folkhälsomyndigheten har ett regeringsuppdrag där de ska stärka och utveckla kunskapen om hälsosituationen bland nationella minoriteter och samer.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev