Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Snedfördelat jobb sliter på kvinnor

Publicerad: 24 oktober 2013, 13:50

Kvinnor har andra arbetsuppgifter än män inom samma yrke. Det gör att kvinnor är överrepresenterade i statistiken för belastningsskador.


Det visar en rapport som Arbetsmiljöverket beställt av Högskolan i Gävle. Det handlar om hur arbetet är organiserat. Kvinnor utför typiskt  kvinnliga  arbetsuppgifter som är mer monotona och innefattar dåliga arbetsställningar medan män ofta har en mer diversifierad arbetsdag. Det gäller även när de har samma yrke.

Svend Erik Mathiassen, professor i arbetsskadeforskning vid Högskolan i Gävle, säger i ett pressmeddelande att arbetsgivarna, för att förändra ojämställdheten i arbetshälsa, måste fördela arbetsuppgifterna lika mellan könen och att redskap och arbetsstationer anpassas för både kvinnor och män.

Kvinnors och mäns olika fysiska förutsättningar kan enligt honom inte förklara kvinnors förhöjda representation i statistiken.

Kvinnor drabbas hårdare än män av skador som värk och nedsatt funktion i nacke och armar. Kvinnor blir också mer sjukskrivna för problem i rörelseorganen.

Rapporten lyfter även fram den könssegregerade arbetsmarknaden och den psykosociala arbetsmiljön som anledning till kvinnors överrepresentation i arbetsskadestatistiken.

JOHAN GERLE

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News