Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Smärta

Sol minskade risken för MS

Publicerad: 24 juli 2007, 12:40

Att vistas mycket i solen under barndomen kan minska risken för att utveckla multipel skleros, visar en studie på tvillingar som publiceras i dag.


Tidigare forskning har visat på ett möjligt samband mellan exponering för solljus och en minskad risk för att drabbas av multipel skleros, MS. För att undersöka saken närmare har forskare vid Keck School of Medicine i USA genomfört en studie på 79 par enäggstvillingar, där den ena tvillingen drabbats av sjukdomen.

Tvillingarna, som alltså hade samma genetiska risk att  utveckla MS, fick uppskatta vem av dem som under barndomen hade spenderat mest tid med att utföra nio olika aktiviteter som innebar exponering för solljus, till exempel vem som oftast gick till stranden för att sola.

Resultaten, som publiceras i dagens nummer av tidskriften Neurology, visar att samtliga aktiviteter som medförde tid i solen verkade ge ett ökat skydd mot sjukdomen. Beroende på vilken aktivitet det gällde  minskade risken att insjukna i MS med 25 till 57 procent. Exempelvis hade den tvilling som ägnade mest tid åt att sola 49 procent lägre risk att få MS än sitt syskon.

Forskarna bakom den aktuella studien konstaterar att solljus oberoende av genetiska förutsättningar verkar ha en skyddande effekt mot multipel skleros. Mekanismen bakom hur detta skydd skulle kunna uppstå är däremot oklar.

Artikelförfattarna tror dock att solens ultravioletta strålar påverkar immunförsvaret, antingen genom att direkt påverka immuncellerna, eller indirekt genom att stödja produktionen av vitamin D, som anses skydda mot sjukdomen. Att klarlägga dessa mekanismer menar forskarna kan ge ledtrådar till hur multipel skleros uppstår och de efterlyser därför ytterligare forskning på området.

Neurology 2007; 69: 381-388

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev