onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Sömnbesvär kan skvallra om svår smärta

Publicerad: 15 juni 2018, 11:52

Katarina Aili. Foto: Maria Gustavsson.

Problem med att somna in kan vara ett första tecken på kronisk utbredd smärta, enligt ny svensk långtidsdata som presenteras på Eular.

Ämnen i artikeln:

EULARSmärta

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Tidigare forskning pekar på ett samband mellan sömnsvårigheter och smärttillståndet – och den bilden stärks av de nya fynden.

– Jag tycker att våra resultat har ett viktigt budskap till sjukvården. Det är av stor vikt att smärtpatienter får frågor om sömnkvalitet och trötthet, säger Katarina Aili, en av forskarna bakom studien och sjukgymnast vid FoU Spenshult i Halmstad.

Den prospektiva observationsstudien bygger på data från fler än 2 000 personer i Sverige. Ingen var drabbad av smärttillståndet sedan tidigare.

Trötthet, svårigheter att somna in och att upprätthålla sömnen var några besvär som kopplades till utveckling av kronisk utbredd smärta fem år senare, enligt resultaten. En liknande trend sågs även när uppföljningen pågick i 18 år.

– Tidigare forskning antyder att smärtreglering och sömn styrs från samma centrala del i hjärnan. En teori är att det smärthämmande systemet förändras på ett sätt som gör personen mer smärtkänslig om sömnkvaliteten försämras under en längre tid, säger Katarina Aili.

Under studiens gång har det skett ett visst bortfall av data, och det var främst yngre och friskare personer som fullföljde hela uppföljningen.

– En viss selektion har därmed skett och det är svårt att veta hur representativt urvalet är för befolkningen i stort. Det är en svaghet med resultaten, säger Katarina Aili.

Data började att samlades in 1995. Resultaten justerades bland annat för ålder, kön och socioekonomisk status. Underlaget bygger på självrapporteringar om kronisk utbredd smärta.

Läs mer i abstract:

Katarina Aili med flera. Sleep probem and fatigue as a predictor for the onset of chronic widespread pain over a 5- and 18-year perspective. A 20-year prospective study.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev