Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Superstark chili lämnade spår i hjärnan

Publicerad: 9 april 2018, 22:30

Det verkar inte vara riskfritt att äta världens starkaste chili. En ung man i USA fick så plågsamma huvudsmärtor att han sökte akutsjukvård.


Ämnen i artikeln:

Smärta

Det hela skedde i samband med en ätartävling i USA. Efter att ha satt i sig en hel chilifrukt av sorten Carolina Reaper, som anses vara världens starkaste, drabbades mannen av värmevallningar och smärta i huvud och nacke.

Några dagar senare fick han attacker av så kallad åskknallshuvudvärk, en akut och svår smärta, och uppsökte då en akutmottagning. Mannen fick göra olika neurologiska tester, men inget ovanligt påträffades. Det var först när en datortomografi genomfördes som läkarna upptäckte att flera av hans artärer i hjärnan var sammandragna, vilket sannolikt orsakade smärtan.

Läkarna tror att den superstarka chilin kan ligga bakom åskknallshuvudvärken. De lyfter att intag av cayennepeppar tidigare kopplats till spasmer av kranskärlen i hjärtat.

Mannens huvudvärk gick över med tiden och efter fem veckor var hjärnartärerna inte längre sammandragna. Fynden presenteras i tidskriften BMJ Case Reports.

Läs mer här:

Satish Kumar Boddhula med flera. An unusual cause of thunderclap headache after eating the hottest pepper in the world – “The Carolina Reaper”. BMJ Case Reports, publicerad online den 9 april 2018. DOI: 10.1136/bcr-2017-224085

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Smärta

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News