lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Svenskt stamcellsfynd kan hjälpa kroppen att läka

Publicerad: 16 juni 2006, 09:03

Forskare vid Karolinska institutet i Solna har hittat en mekanism som styr hur många nya, mogna celler varje stamcell i tarmen ger upphov till. Fyndet kan leda till nya läkemedel för exempelvis stroke, parkinson och sårläkning.

Ämnen i artikeln:

Smärta

Det är stamcellsforskaren Jonas Frisén och hans kolleger som ligger bakom de nya rönen som presenteras i dagens nummer av tidskriften Cell.

Upptäckten gäller en helt ny signalväg som har med cellmognad i tarmen att göra. Liknande signalvägar finns i alla typer av stamceller där de reglerar exakt hur många nya celler som ska kunna bildas utifrån varje stamcell. Fel på denna mekanism kan leda till en över- eller underproduktion av nya celler. Och medan överproduktionen kan leda till tumörer kan underproduktion leda till att organ bryts ner, degenererar.

Enligt ett pressmeddelande från Karolinska institutet hoppas nu Jonas Frisén att fyndet i förlängningen ska leda till nya läkemedel som stimulerar nybildning av celler. Ett sådant läkemedel skulle kunna bromsa den degeneration av nervceller som bland annat sker vid Parkinsons sjukdom. Tekniken skulle också kunna ge nya nervceller i hjärnan efter en stroke eller hjälpa kroppen att läka sår.

Den nya studien är enbart utförd på stamceller från tarmarna, men forskargruppen har funnit gener för liknande signalvägar i stamceller från blodet, hjärnan och huden. Härnäst planerar forskargruppen en liknande studie av blod- och hudstamceller.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev