Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Två centimeter riktvärde när skadad mellangård ska tråcklas ihop igen

Publicerad: 1 mars 2006, 08:14

Det är viktigt att bristningar och klipp efter en förlossning sys ihop omsorgsfullt och att mellangården blir lagom tjock. Annars kan kvinnan drabbas av avföringsinkontinens och sexuella problem, hävdar gynekolog Eva Fornell i Linköping.


Eva Fornell är överläkare vid kvinnokliniken på Universitetssjukhuset i Linköping och verksam vid privata Sergelkliniken i Linköping. Hon har i olika studier fokuserat på mellangårdens, perineums, betydelse hos kvinnor. I den senaste, ännu opublicerade, studien har hon undersökt 183 kvinnor med vaginalt ultraljud, för att bland annat ta reda på hur tjock mellangården normalt sett är hos kvinnor.

Mellangården är ett område med mjuka vävnader, en vägg mellan slidan och ändtarmen. Det är också ett fäste för knipmuskulaturen i bäckenbotten, vilket gör det möjligt att hålla tillbaka gaser och avföring. Området är också indirekt kopplat till den kvinnliga sexualiteten, eftersom vissa muskler som är förbundna med klitoris har sitt fäste här.

Det är vanligt att mellangården brister hos kvinnor vid förlossning. Ibland går bristningarna ända bort till ändtarmen. Då talar man om en analsfinkterskada. Det är inte bara bristningar som orsakar skador i området, utan även de klipp som ibland görs från slidan och snett bakåt för att underlätta för barnet att komma ut.

Saknar ett helhetsgrepp  Eva Fornell beskriver mellangården som "organet som glömdes", eller "ingenmansland". Området faller mellan stolarna, eller rättare sagt mellan yrkesgrupperna, anser hon. Barnmorskorna är  ibland försiktiga med att sy djupt eftersom de inte är kirurger, och läkarna prioriterar inte de här skadorna, eftersom de är så vanliga, säger hon.

- Ingen tar därför ett helhetsgrepp. Läkaren lagar ändtarmen, och lämnar sedan över till barnmorskan som syr såret i vaginan. Det skadade muskelfästet glöms bort, säger hon.

Eva Fornell har i en tidigare studie kunnat visa att ju tunnare mellangård, desto sämre kontinens efter en analsfinkterskada vid förlossning. I sin senaste studie har hon undersökt hur tjock mellangården är hos kvinnor i allmänhet.

- Detta har ingen kartlagt tidigare, Man har talat om tunn eller tjock mellangård utan att egentligen veta vad som är normalt. Men självklart är det bra att ha ett normalvärde att gå efter när man ska rekonstruera mellanväggen efter en förlossningsskada, säger Eva Fornell.

I studien har hon också undersökt om mellangårdens tjocklek är korrelerad till problem med inkontinens, framfall och problem med sexlivet.

Tunnare mellangård efter barn  Sammanlagt 183 kvinnor deltog i studien efter att de i samband med ett vanligt gynekologbesök på Sergelkliniken hade tillfrågats om de ville vara med. I väntan på läkaren fick kvinnorna fylla i ett formulär med frågor om barnafödande och problem i bäckenbotten. Därefter undersöktes kvinnorna med vaginalt ultraljud, och mellanväggens tjocklek mättes.

Kvinnornas medelålder var 54 år, och 127 av kvinnorna hade fött barn. Resultaten visar att barnafödande och ålder påverkar mellanväggens tjocklek. Den var 12 millimeter tjock hos kvinnor som fött barn, och 20 millimeter hos kvinnor utan barn.

Mellangården var också tunnare hos äldre barnlösa kvinnor än hos yngre kvinnor som inte hade fått barn.

- Vi kunde också se att mellangården var signifikant tunnare hos kvinnor som hade problem med inkontinens av olika slag, framfall eller sexproblem, Hos förlösta kvinnor utan bäckenbottenproblem var mellangården 18 millimeter tjock, och 22 millimeter hos barnlösa kvinnor utan problem, berättar Eva Fornell.

"Enkelt ingrepp kirurgiskt sett"  Hon konstaterar att normalvärdet hos kvinnor ligger någonstans mellan 15 och 20 millimeter. Detta kan användas som en riktlinje vid rekonstruktion av mellangården, anser hon.

- Att rekonstruera mellangården och muskelfästet är ett enkelt ingrepp kirurgiskt sett. Genom att hålla i ändtarmen under operationen kan man känna att väggen mellan slidan och ändtarmen blir lagom tjock, det vill säga mellan 15 och 20 millimeter. Väggen får inte heller bli för tjock, för då kan kvinnan få andra problem, till exempel en för trång slida och därmed svårighet att genomföra samlag. säger Eva Fornell.

Den här rekonstruktionen görs med fördel direkt efter förlossningen, anser hon, även om den också går att utföra senare i livet.

- Till mig kommer många kvinnor som lidit i det tysta i åratal. De skäms för att de släpper sig, och för att de läcker avföring. Deras samliv går på sparlåga, och de mår psykiskt dåligt. Genom det här enkla ingreppet kan man hjälpa dem att återfå muskelkontrollen, och därmed också en bättre livskvalitet.

Eva Fornell tror att ett tidigt ingrepp kan göra att kvinnan slipper de här problem.

- I vår framtida forskning kommer vi att undersöka om man kan förebygga framfall och inkontinens genom att ta hänsyn till mellangårdens betydelse när man syr förlossningsskador, säger hon.

Barbro Falk-Wadman

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News