Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Tvivelaktig effekt av NSAID-preparat vid ryggont

Publicerad: 8 februari 2017, 12:12

Inflammationsdämpande NSAID-läkemedel som ibuprofen har ingen större effekt på smärtor i ländryggen på kort sikt, enligt en ny metaanalys i tidskriften Annals of the Reumatic diseases.


Ämnen i artikeln:

Smärta

Smärtor i länd och nacke drabbar en stor del av befolkningen någon gång i livet. För att få bukt på smärtan kan NSAID-preparat användas som har en anti-inflammatorisk effekt. Men nu visar alltså fynden att läkemedelsklassen knappt fungerar bättre än placebo för patientgruppen.

Analysen innefattade 35 randomiserade och placebokontrollerade studier som genomgått en peer review, alltså referensgranskats. Totalt sett analyserades data för fler än 6 000 personer med ländryggssmärta.

För varje patient som efter två veckors behandling fick en smärtlindring av NSAID-preparat var det ytterligare sex patienter som inte fick någon effekt. Av dem som fick en symtomlindring räknades behandlingseffekten som marginell utefter forskarnas kriterium. Att använda NSAID-läkemedel kopplades också till fler fall av besvär i mag-tarmkanalen, skriver de australiska forskarna bakom analysen.

Det verkar inte heller vara någon större idé att byta ut ibuprofen mot opioider. En tidigare analys av 20 randomiserade studier och nästan 8 000 personer pekade på att opioider hade en liten effekt på kronisk ländryggssmärta. Denna effekt var inte tillräckligt stor för att räknas som kliniskt betydelsefull, menar forskarlaget bakom resultaten.

De australiska forskarna som gjort den aktuella metaanalysen anser att det inte finns något analgetikum i dagsläget som är bättre än placebo vid ländryggssmärta. Det är med andra ord bråttom att få fram nya terapier som har en smärtlindrande effekt, menar de.

Vissa studier i metaanalysen innefattade NSAID-preparat som inte längre säljs överallt, exempelvis Bextra (valdecoxib). Det är en svaghet med analysen, skriver forskarna. NSAID-preparat blockerar bildningen av så kallade prostaglandiner som ökar i samband med skador och inflammation.

Läs mer i abstract:

Gustavo Machado med flera. Non-steroidal anti-inflammatory drugs for spinal pain: a systematic review and meta-analysis. Annals of the Reumatic diseases, publicerad online den 2 februari 2017. Doi: 10.1136/annrheumdis-2016-210597

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Smärta

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev