Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Universitet kritiseras för behandling av skuggdoktorand

Publicerad: 18 mars 2008, 15:10

En kvinna fick höra att hon var tvungen att arbeta två år som ”predoktorand” innan hon kunde få sin doktorandtjänst. Nu kritiserar Högskoleverket Uppsala universitet för hanteringen av ärendet.


Behandlingen av den kvinnliga forskaren, som arbetat vid avdelningen för molekylär geriatrik vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, bröt mot gällande lagstiftning såväl som mot universitetets egna regler, konstaterar Högskoleverket.

Det var i augusti 2006 som kvinnan fick besked om att hon, efter ett sommarjobb på avdelningen, fick fortsätta arbeta och skulle registreras som doktorand inom ett år.

Efter att ha arbetat en tid vid avdelningen, och utfört samma arbetsuppgifter som en doktorand samt även i olika sammanhang titulerats som detta, insåg kvinnan att avdelningen inte följde reglerna för antagning av doktorander. När kvinnan krävde att avdelningen skulle påbörja registreringsprocessen för hennes doktorandtjänst hävdade den ansvariga professorn att det inte kunde komma i fråga förrän kvinnan arbetat i två år som  predoktorand .

Efter att ha fört ärendet vidare inom universitetet fick kvinnan i juni förra året beskedet om att hon var tvungen att sluta med omedelbar verkan.

Högskoleverket har nu utrett ärendet efter att kvinnan anmält universitetet och riktar i sin bedömning kritik mot Uppsala universitet för hur man hanterat frågan om kvinnans tjänst.

Myndigheten skriver att kvinnan varken fått någon riktig anställning eller hänvisats till ett riktigt antagningsförfarande. Vidare har hon uppmanats att utföra arbetsuppgifter som normalt åligger en anställd eller doktorand. Till sist har hon även fått intyg om att vara doktorand vid institutionen utan att verkligen vara det.

Högskoleverket skriver också att universitetet senast den 14 maj i år ska redovisa vilka åtgärder som kommer att vidtas för att något liknande inte ska upprepas i framtiden.

Läs hela Högskoleverkets beslut på myndighetens hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev