Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Uppgift om attityder "missvisande"

Publicerad: 13 december 2011, 15:12

Medieuppgifterna om att en stor del av Sös-akutens personal tycker att det är kvinnans eget fel om hon blir misshandlad är missvisande, anser forskaren bakom studien.


Den i sin helhet ännu opublicerade studien som undersöker attityderna kring misshandel visade enligt Sveriges Radios Ekot att en tredjedel av de tillfrågade anställda på Södersjukhusets, Sös, akutmottagningar i Stockholm tycker att kvinnor som blir misshandlade själva bär skulden till det.

– Det är missvisande påståenden, säger Mareet Castrén, en av forskarna bakom studien, till Dagens Medicin.

– Det finns ingen sådan fråga i studien.

Enligt henne är frågan som skulle visa den inställningen i själva verket ställd som ett påstående och med annan betydelse: att kvinnor med en passiv personlighet löper större risk för våld från sin partner än de som inte har en sådan personlighet. 28 procent av de tillfrågade vårdanställda instämde i det.

Även Vårdförbundet menar att tolkningen om personalens attityd, som fick stor medial spridning under måndagen, är felaktig och att Sös har en mycket professionell mottagning för våldtagna kvinnor. Södersjukhuset skriver i en egen kommentar på sin hemsida att det fortfarande finns arbete kvar att göra när det gäller personalens attityder till utsatta kvinnor.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev