Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Uppsala kommun kräver att sjukhustoaletter byts ut

Publicerad: 3 februari 2010, 16:58

Uppsala kommun kräver att sjukhustoaletter byts ut

Foto: Akademiska sjukhuset.

Städningen måste förbättras och de snuskiga toalettstolarna ska bytas ut. Det kräver kommunen efter ett besök på Akademiska sjukhuset i Uppsala.


Städningen på Akademiska sjukhuset har kritiserats vid flera tillfällen under det senaste året. Efter uppmärksamheten gjorde kommunens miljökontor inspektioner på flera avdelningar i det så kallade 70-huset. Där upptäcktes flera brister.

Nu har miljö- och hälsoskyddsnämnden i Uppsala beslutat om ett föreläggande som innebär att sjukhuset tvingas vidta åtgärder. Städningen måste förbättras i hörn, längs kanter, vid springor och mattkanter samt högt liggande ytor som hyllplan och lysrör. Dessutom kräver kommunen att toaletterna ska bytas ut i snabbare takt än vad sjukhuset planerat.

– Det vi sett när vi var ute var att det ofta fanns skador i emaljen, skador som gör att de är svårare att rengöra, och det ser inte rent ut. Vi bedömer att det finns en ökad risk för bakterietillväxt i de här skadorna, säger Hannes Vidmark, avdelningschef för miljö- och hälsoskyddstillsyn på miljökontoret, till Sveriges Radio Uppland.

Sonja Ekström Boström, chef för lokalplaneringen på Akademiska sjukhuset, är positiv till att kommunen sätter press.

– Det kan vara bra, en hjälp för oss, för vi vill ju också att det här ska åtgärdas så snabbt som möjligt, säger hon till lokalradion.

Relaterat material

Nytt åtgärdsprogram ska ge bättre städning i Uppsala

Städningen på Akademiska totalsågas av överläkare

Sjukvårdpolitiker dömer ut städningen på Akademiska

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev