Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Utredare vill dela ut gratis dagen efter-piller på skolor

Publicerad: 15 juni 2009, 08:14

Utredare vill dela ut gratis dagen efter-piller på skolor

Foto: Foto: Photos.com

Gratis kondomer och dagen efter-piller till skolelever och ett nationellt abortregister. Det föreslår utredaren Anders Milton för regeringen i dag, måndag.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Den förre psykiatrisamordnaren Anders Milton har lett en arbetsgrupp med uppdraget att utreda hur arbetet med att förebygga oönskade graviditeter kan stärkas.

Skolhälsovården får en viktig roll enligt det förslag som i dag presenteras för regeringen.

Kondomer och dagen efter-piller bör kunna delas ut till de elever över femton på högstadiet och i gymnasiet som så önskar , skriver Anders Milton i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Arbetsgruppen föreslår också att alla hormonella preventivmedel ska subventioneras för ungdomar och unga vuxna. De unga ska få betala högst 200 kronor per år.

Dessutom ska dagen efter-piller, som kan fås gratis på landets ungdomsmottagningar, också subventioneras vid inköp på apotek för unga upp till 25 år.

Självklart har den enskilde ett eget ansvar för sitt liv och hur det levs men även med det i beaktande kan den årliga kostnaden för hormonella preventivmedel vara oöverstigligt hög för ungdomar och unga vuxna under studier eller under arbetslöshet innan man kvalificerat sig för a-kasseersättning , skriver Anders Milton.

Han uppmanar också staten att via Sveriges Kommuner och Landsting övertyga landstingen om att sterilisering ska utföras mot vanlig patientavgift.

Gruppen föreslår också att det inrättas ett nationellt abortregister, för att ge underlag för forskning om till exempel infektioner i samband med abort och socioekonomiska och kulturella skillnader i abortförekomst.

Information om att en kvinna genomgått abort finns i kvinnans journal. Om vi också i Sverige skulle kunna ta in dessa uppgifter till ett av Socialstyrelsen förvaltat register som cancerregistret, slutenvårdsregistret etcetera, skulle ingen obehörig kunna komma över den informationen , skriver Anders Milton.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev