Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Väpnat intrång på traumacenter

Publicerad: 3 juli 2015, 13:10

Läkare Utan Gränsers traumacenter i den afghanska staden Kunduz är tvunget att hålla stängt efter incidenten. På fotot som togs i maj 2015 syns patienten Ahmad Jan, 90 år, under behandling av en ortoped.

Foto: Mathilde Vu / Läkare Utan Gränser

Tungt beväpnade soldater tog sig på onsdagen in i Läkare Utan Gränsers traumacenter i den afghanska staden Kunduz.


Inkräktarna försökte gripa tre patienter och misshandlade och hotade tre anställda som försökte hindra dem. Det skriver organisationen i ett pressmeddelande i dag.

Efter en dryg timme släpptes patienterna fria och de beväpnade soldaterna lämnade traumacentret. Enligt pressmeddelandet skadades inga personer, men centret har tvingats att stänga för första gången sedan det etablerades 2011. I nuläget kan inte personal och patienters säkerhet garanteras.

– Vi är djupt chockerade över det inträffade, säger Bart Janssens, operativt ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser.

Läkare Utan Gränsers traumacenter är den enda sjukvårdsinrättning i nordöstra Afghanistan där patienter kan få livräddande traumavård. Under 2014 behandlades fler än 22 000 patienter på sjukhuset, och det medicinska teamet utförde närmare 6 000 operationer.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev