tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Var femte svensk över 60 lider av förträngning i benets artärer

Publicerad: 26 april 2006, 08:44

Nära en femtedel av alla svenskar över 60 år har benartärsjukdom, förträngningar i benets eller bäckenets artärer. Därmed löper de risk att drabbas av bland annat hjärtinfarkt och stroke. Det visar en ny svensk studie.

Ämnen i artikeln:

Smärta

- Vårt resultat visar på en högre prevalens än vad som tidigare beskrivits i litteraturen, säger Erik Wahlberg, docent och överläkare vid kärlkirurgiska kliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna samt upphovsman till den nya studien.

Benartärsjukdom är samlingsbegreppet för alla grader av ateroskleros, åderförkalkning, i benens och bäckenets artärer. Diagnosen omfattar allt från den lindrigaste formen utan kännbara symtom till claudicatio intermittens, så kallad fönstertittarsjuka då benen smärtar vid ansträngning, och kritisk ischemi. Detta är den allvarligaste formen, som ger svår smärta även i vila och ofta kallbrand i fötter och tår på grund av den dåliga blodcirkulationen. Rökning, dåligt med motion och osund kosthållning är de kända primära orsakerna till varför patienter drabbas.

Förutom själva smärtan och, i allvarliga fall, vävnadsdöd och sår på fötterna, är det benartärsjukdomens betydelse som varningssignal som gör den så viktig att studera, tycker Erik Wahlberg.

- Alla som har benartärsjukdom i någon form löper hög risk att dö av hjärtinfarkt och stroke och behöver behandling därefter, säger han.

För att se hur många som kan behöva denna nödvändiga sänkning av både blodtryck och blodfetter har han, tillsammans med sina medarbetare vid Karolinska institutet, studerat förekomsten av benartärsjukdom hos nära 8000 slumpvis utvalda svenskar över 59 år. Patienter från Malmö i söder till Skellefteå i norr har valts ut via folkbokföringsregistret och tillfrågats om eventuella bensmärtor, svårigheter att gå och den egna läkemedelsanvändningen. Därefter har deras ankelblodtryck mätts av sjuksköterskor på den lokala vårdcentralen.

Undersökningen visade att nära 20 procent var drabbade av benartärsjukdom i någon form. Det är mer än vad tidigare studier funnit. I motsats till tidigare forskning visade undersökningen dessutom att nära hälften av alla patienter var icke-rökare.

Mest överraskad blev Erik Wahlberg över resultatet att benartärsjukdomens mellanform, fönstertittarsjuka, var vanligare än man tidigare trott.

- Ungefär 7 procent var drabbade av claudicatio. Ett mycket oväntat fynd, säger han.

Den allvarligaste formen, kritisk ischemi, var inte lika vanlig. Ungefär 1,2 procent av de undersökta patienterna hade denna form av benartärsjukdom.

Kartläggningen visade också att något fler kvinnor än män led dels av den allvarligaste kritiska ischemin, dels av den asymtomatiska, lindrigaste formen. Mellanformen fönstertittarsjuka var däremot vanligare hos män. Men det kan eventuellt ha en förklaring, tror Erik Wahlberg:

- Äldre kvinnor rör i allmänhet på sig mindre än män och eftersom diagnosen claudicatio innefattar den subjektiva bedömningen av smärta vid aktivitet, medan de två andra diagnoserna ställs via ankelblodtryck, kan det vara så att kvinnorna helt enkelt inte har lika ont som männen trots samma grad av ateroskleros.

Fyndet visar, tycker Erik Wahlberg, att definitionerna av de olika sjukdomarna är utformade efter män. Enligt honom vore det bästa om ankelblodtrycket kunde vara den enda diagnosmetoden.

- Det är ett så enkelt sätt att mäta. Är blodtrycket i ankeln 90 procent eller mindre än armens blodtryck så har patienten benartärsjukdom och bör få behandling, förklarar han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev