Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Vårdanställda ger mindre smärtlindring efter utredning

Publicerad: 5 oktober 2009, 06:35

Foto: Joacim Hedell

Dråpmisstankarna mot en läkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna har fått flera sjukhus att ge mindre smärtlindring till döende patienter.


Läkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus misstänks ha injicerat en dödlig dos av läkemedlet tiopental i en liten flicka. Som Dagens Medicin rapporterade redan i våras har polisutredningen mot henne skapat stor oro bland vårdanställda.

Nu skriver Dagens Nyheter att flera sjukhus har ändrat sina rutiner.

– I stället för att till exempel ge 5 milligram morfin intravenöst varje timme drar vi nu ner dosen till 3 milligram med tätare intervall för att undvika en för hög morfinkoncentration i blodet hos patienten. Sköterskorna är rädda för att patienterna ska avlida i direkt anslutning till en smärtlindrande injektion. Det går inte att utesluta att de inte har ont, säger Birgitta Ohlgren, chefssjuksköterska på neurokirurgiska klinikens intensivvårdsavdelning vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, till tidningen.

Ansvariga på andra sjukhus talar också om lägre doser och en ökad risk för att patienterna inte får tillräcklig smärtlindring. Jan Wernerman, ordförande i Svensk förening för anestesi och intensivvård, är förvånad.

– Det är mycket olyckligt om man är så defensiv att man inte uppnår de smärtstillande effekter som avses, säger han till Dagens Nyheter.

Läs riktlinjer:

”Avstå eller avbryta behandling inom svensk intensivvård” (i PDF-format)

Relaterat material

Dråpanklagelser mot kollega skapar oro inom läkarkåren

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev