Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Vårdförbundet hoppas att läkarnas avtal visar vägen

Publicerad: 16 januari 2008, 10:12

Avtalsförhandlingarna mellan Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, fortsätter denna vecka. Läkarförbundets avtal och lärarnas strandade förhandlingar kan komma att få betydelse.


Strax före jul, den 21 december, blev ett nytt avtal för läkarna klart, sedan Läkarförbundet och SKL sagt ja till medlarnas slutbud. Men för Vårdförbundet fortsätter avtalsförhandlingarna denna vecka.

I mitten av december lämnade förbundet sina formella yrkanden till SKL. Högre lön och en bättre löneprocess, betald specialistutbildning, kortare veckoarbetstid vid nattarbete och förbättrade villkor vid föräldra­ledighet är de krav som har förts fram.

– Vi har inte fått någon respons på våra yrkanden från SKL ännu, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.

Läkarförbundets nya avtal slår fast att arbetstidsfrågan i första hand ska lösas med lokala avstegsavtal.

Vill hantera arbetstiden lokalt

Att den segdragna frågan om hur arbetstidslagen ska tillämpas för läkarna nu är löst kan ha positiva effekter även för Vårdförbundet, anser Anna-Karin Eklund.

– Vi har samma inställning som Läkarförbundet, att arbetstidsfrågan ska hanteras lokalt. Det är verksamhetens behov som ska styra och medarbetarna och chefen på arbetsplatsen som ska komma överens om en bra lösning.

En negativ signal är enligt Anna-Karin Eklund däremot att lärarnas avtalsförhandlingar med SKL har strandat och medlare kopplats in.

– Lärarna har liknande erfarenheter som vi av den lokala lönebildningen, att den inte fungerar bra på alltför många ställen.

För Läkarförbundet återstår att teckna avtal på lokal nivå. Den 30 januari ska företrädare för alla lokala läkarföreningar träffas och då står avtalsfrågan på dagordningen.

– Det finns tre viktiga aspekter när man ska teckna lokala avtal – bra arbetsmiljö, individuell frihet och att verksamheten går runt, säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.

Inga riktlinjer för lokala avtal

I mellandagarna sade förbundets förste vice ordförande Marie Wedin till Dagens Medicin att hon hoppas att det inte blir fler avtal som liknar det som tecknats i Västernorrland.

– Deras lokala avtal innehåller inga skyddsaspekter alls utan är ett sätt att komma bort från arbetstidslagen, sade hon då.

Men Läkarförbundet kommer inte att gå ut med några riktlinjer eller liknande för hur de lokala avtalen bör se ut, slår Eva Nilsson Bågenholm fast.

– Poängen med lokala avtal är ju att det är de lokala företrädarna som ska komma överens. Vi kan inte sitta i Stockholm och säga hur det ska se ut i Kiruna eller Ystad.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev