Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Vårdförbundet kräver satsning på intensivvårdssköterskor

Publicerad: 17 januari 2008, 11:59

Vårdförbundet kräver nu att det satsas mer på specialistutbildning av sjuksköterskor. Detta efter att Dagens Medicin i går avslöjade att bristen på intensivvårdsplatser förmodligen lett till två patienters död i Stockholms läns landsting.


– Det är helt oacceptabelt att intensivvårdsavdelningarna har personalbrist. Vårdförbundet har i många år påtalat för arbetsgivare och beslutsfattare att utbildning och bättre lönevillkor krävs för att både behålla och få fler specialistsjuksköterskor till akutsjukvården, säger nu Anna-Karin Eklund, Vårdförbundets ordförande, i ett pressmeddelande.

Vårdförbundet menar att dåliga arbetsförhållanden på landets intensivvårdsavdelningar leder till en stor personalomsättning. Bättre arbetsorganisation, mer utbildning och en lön för sjuksköterskor som bättre motsvarar arbetsinsats och kunskap är vad som krävs för att förbättra situationen, anser förbundet.

Det var i gårdagens nummer av Dagens Medicin, nr 01-03/08, som det avslöjades att två patienter i Stockholms läns landsting troligen avlidit som en direkt följa av bristen på intensivvårdsplatser. Socialstyrelsen har nu krävt att landstinget tar fram en handlingsplan och kartlägger hur många patienter som drabbats av bristen på platser.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev