Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Vårdvalsmodell kan vara olaglig

Publicerad: 3 oktober 2007, 06:51

Allmänläkaren Jonas Sjögreen hävdar att Vårdval Västmanland strider mot hälso- och sjuk­vårds­lagen, eftersom landstinget inte slår fast medborgarnas lagliga rätt till en fast läkarkontakt.


Han har överklagat det nya närsjukvårdsprogrammet till länsrätten i Västmanlands län och begär att genomförandet ska stoppas tills domstolen har sagt sitt.

Den 19 september klubbade landstingsfullmäktige i Västmanland närsjukvårdsprogrammet som ska införas vid årsskiftet. Det omskrivna Vårdval Halland har stått modell för reformen, som innebär att den som uppfyller vissa kriterier kan starta en vårdcentral.

I femte paragrafen i hälso- och sjukvårdslagen står det att de som bor i landstinget ska kunna välja ”en fast läkarkontakt” och att ”sådan läkare skall ha specialistkompetens i allmänmedicin”.

Men i närsjukvårdsprogrammet Vårdval Västmanland står det bara att medborgarna ska kunna välja ”en fast vårdenhet” och att det vid en sådan vårdenhet ”ska finnas minst en läkare med specialistkompetens i allmänmedicin”.

Tror inte att det är olagligt
Jonas Sjögreen hävdar i sin inlaga till länsrätten att landstinget därmed ”aktivt underlåtit att organisera vården” enligt hälso- och sjukvårdslagen  och att landstinget ”medvetet” struntar i lagens krav om läkarnas kompetens i allmänmedicin.

Landstingsstyrelsens ordförande Magnus Edlund (m) är inte säker på om politikernas beslut är lagligt eller inte.

– Jag tror inte att det här är olagligt. Det har ju fungerat i alla fall i Halland i år. Men det får väl läns­rätten avgöra. Det blir spännande att se förstås.

Jonas Sjögreen hävdar i sitt över­klagande också att Vårdval Väst­manland strider mot både avtalslagen och lagen om offentlig upphandling.

Läs även chefredaktörens ledare: Allvarliga brister i nya vårdval

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev