Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Värktablett kan hämma muskeltillväxt

Publicerad: 4 september 2017, 07:33

Foto: Thinkstock

Höga doser av ibuprofen under en längre tid ser ut att kunna hämma effekten av träning, enligt en ny randomiserade studie. Det rapporterar SVT Nyheter.


Ämnen i artikeln:

Smärta

Ipren (Ibuprofen) är ett antiinflammatoriskt läkemedel av typen NSAID. De flesta lättare värktabletter som säljs på apotek ingår i läkemedelsgruppen, exempelvis Treo (acetylsalicylsyra).

NSAID-preparat är ett av de vanligaste konsumerade läkemedlen i världen. Men att äta höga doser under lång tid kan påverka muskeltillväxten, både vad gäller styrka och volym hos unga friska personer, enligt de nya resultaten. Huvudansvarig för studien är Tommy Lundberg, forskare vid Karolinska Institutet.

– Detta är viktigt mot bakgrund av de stora intag som rapporterats hos idrottare men även i befolkningen, säger han till SVT.

Deltagarna fick antingen 1 200 milligram – en relativt hög dos – av ibuprofen eller en låg dos i form 75 milligram acetylsalicylsyra varje dag i åtta veckor. De styrketränade två till tre gånger i veckan under kontrollerade former, och tillväxten av musklernas volym och styrka mättes.

Enligt resultaten hade deltagare på låg läkemedelsdos något större volym på sina muskler, jämfört med de som fått höga läkemedelsdoser.

– Studien är välgjord och resultaten är tydliga. Intag av NSAID-preparat har tidigare visat sig dämpa den anabola effekten av träning i samband med ett enstaka träningspass, men ingen tidigare studie har undersökt träningseffekt över längre tid, säger Eva Blomstrand, professor i näringsfysiologi vid Gymnastik- och idrottshögskolan, till SVT.

NSAID är en engelsk förkortning för icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Studien är publicerad i tidskriften Acta Physiologica. 

TT/DAGENS MEDICIN

Ämnen i artikeln:

Smärta

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News