söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Värktablett lika bra som morfinmedicin mot smärta

Publicerad: 7 november 2017, 16:00

416 patienter med akut smärta i armar eller ben ingick i studien. Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

En kombination av ibuprofen och paracetamol minskar akut smärta lika bra som opioider plus paracetamol på kort sikt. Det visar en ny randomiserad studie i tidskriften Jama.

Ämnen i artikeln:

Smärta

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Enligt de nya fynden finns fungerande alternativ till opioider för vissa patientgrupper. Det är känt att behandlingar med morfinliknande mediciner kan leda till ett skadligt beroendebruk.

I studien ingick 416 patienter med akut smärta i armar eller ben till följd av bland annat frakturer. De besökte en och samma akutmottagning i New York, USA. Patienterna lottades till en av fyra kombinationer av smärtstillande läkemedel, varav en var utan morfinläkemedel. Två timmar efter medicineringen skattades smärtreduktionen med en särskild skala.

Enligt resultaten finns ingen klinisk skillnad i smärtlindring mellan de fyra grupperna. Patienterna på kombinationen paracetamol och ibuprofen hade en minskad smärta med i snitt 4,3 poäng. Motsvarande siffra låg på 3,9 för gruppen som fått morfinderivatet kodein och paracetamol.

Det är viktiga fynd som presenteras, skriver en amerikansk läkare i en ledarkommentar till studien. En möjlig strategi kan vara att ge värktabletter utan morfin till patienter med stor risk för opioidberoende och som har en måttlig till svår akut smärta, menar han.

En svaghet med studien var att man inte samlade information om svåra biverkningar, skriver forskarna som påpekar att det är av betydelse för val av läkemedel.

Studien pågick mellan 2015 och 2016. Patienterna var i snitt 37 år gamla. Deras smärta skattades med en verifierad skala som kallas NRS, numerisk skala. Opioidläkemedlen som ingick i studien var kodein, oxikodon, och hydrokodon.

Läs mer i abstract:

Andrew Chang med flera. Effect of a Single Dose of Oral Opioid and Nonopioid Analgesics on Acute Extremity Pain in the Emergency Department A Randomized Clinical Trial. Jama, publicerad online den 7 november 2017. DOI: 10.1001/jama.2017.16190

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev