Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Viktigt att observera patienter med smärta

Publicerad: 12 juni 2015, 11:05

Patienter med reumatoid artrit som har kvarvarande smärta trots god kontroll av inflammationen löper ökad risk att utveckla generaliserad smärta, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

SmärtaEULAR

Även efter det att inflammationen har dämpats hos patienter med reumatoid artrit, RA, som har fått behandling finns smärtan ofta kvar. I en studie, som presenteras som en poster på fredagen, har forskare från Karolinska institutet undersökt hur vanligt förekommande utbredd kvarvarande smärta är hos patienter med ledgångsreumatism och vilka patienter som löper särskilt stor risk.

– I tidigare internationella studier har man sett att cirka två tredjedelar av alla patienter med RA har smärta som de beskriver som oacceptabel. Även bland dem som får biologiska läkemedel är det en hög andel som har smärta, säger Jon Lampa, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och en av forskarna bakom studien.

Uppgifter från den svenska studien Eira samkördes med data från det nationella kvalitetsregistret för reumatiska sjukdomar för 1 584 patienter. Cirka 35 procent av dessa hade kvarvarande smärta ett år efter diagnos.

Faktorer som ökade risk för kvarvarande smärta trots avsaknad av inflammation var bland annat fler ömma leder och högre HAQ-värde, som är ett mått på patientens förmåga att sköta vardagssysslor.

Patienter med hög grad av inflammation vid diagnos hade däremot mindre risk att ha kvarvarande smärta ett år efter diagnos.

– Det tolkar vi som att patienter med hög inflammation och samtidig smärta har större chans att deras smärta förbättras efter behandling med antireumatiska läkemedel, medan patienter med låg inflammation och samtidigt hög smärta, snarare har en typ av smärta som inte är inflammationsberoende och därmed inte påverkbar med antireumatika, säger Jon Lampa.

Forskarna presenterar också data för 186 av patienterna som har följts upp tre år efter diagnos.

Av dessa var det 7 procent som hade generaliserad smärta och 36 procent som hade smärta utanför lederna. Sömnproblem och utmattning var också relativt vanligt förekommande. Forskarna skriver att de trots ganska få observationer såg en kraftigt ökad risk för dessa tillstånd tre år efter diagnos bland dem som hade haft kvarvarande smärta ett år efter diagnos.

– Den här studien pekar på att kvarstående smärta ett år efter att reumatoid artrit har diagnosticerats är en varningsklocka för att patienten löper högre risk för att utveckla generaliserad smärta senare, säger Jon Lampa.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

SmärtaEULAR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News