Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Waldorfbarn hade lägre allergirisk

Publicerad: 11 januari 2006, 09:16

Vissa delar av den antroposofiska livsstilen kan minska risken för allergier bland barn. Det visar bland andra svenska forskare som presenterar sina rön i tidskriften Journal of Allergy & Clinical Immunology.


Studien omfattar 6630 barn i åldern 6 till 13 år från fem europeiska länder, däribland Sverige. 4606 barn gick i skolor med antoprosofisk inriktning, medan övriga barn inte gjorde det och därmed utgjorde en referensgrupp.

Forskarna, som bland annat är verksamma vid Karolinska institutet och Vidarkliniken i Järna, fann att förekomsten av ögoninflammationer, rhinokonjunktivit, samt atopiska eksem och atopisk känslighet var lägre bland barnen som gick i skolor med antroposofisk inriktning, än hos barnen i referensgruppen.

Studien visar också att sjukdom som diagnostiseraded av läkare och behandlades med antibiotika under det första levnadsåret var förknippad med en ökad risk för rhinokonjunktivit, astma och atopiska eksem.

När det gäller tidig användning av läkemedel med febernedsättande effekt såg forskarna en koppling till ökad risk för astma och atopiskt eksem. Barn som hade vaccinerats för mässling, påssjuka, och röda hund hade ökad risk för rhinokonjunktivit och sjukdomen mässling var kopplad till en minskad risk för IgE-medierade eksem.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev