Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Zikavirus passerar till fostret

Publicerad: 18 februari 2016, 06:53

Zikaviruset kan passera placentabarriären och ta sig in i fostervattnet hos en gravid kvinna.


Ämnen i artikeln:

Zikavirus

Men om, och i så fall hur, viruset påverkar fostret är fortfarande oklart.

I den vetenskapliga tidskriften Lancet Infectious Diseases berättar brasilianska forskare nu om två gravida kvinnor som under graviditetens första tre månader visade symtom på zikafeber. Kvinnorna fick feber, muskelsmärtor och hudutslag.

Senare, runt vecka 22, konstaterade man med hjälp av ultraljud att deras foster hade mikrocefali, en fosterskada som innebär att barnet föds med onormalt litet huvud.

I den 28 graviditetsveckan togs fostervattenprover. Proverna var negativa för både dengue och chikungunya samt en rad andra infektioner, som hiv, syfilis och herpes. Däremot fanns zikaviruset i fostervattnet, både som rester av virusets arvsmassa och som antikroppar.

Forskarna drar slutsatsen att viruset kan passera den så kallade placentabarriären och ta sig in i fostervattnet. Placentabarriären är de små blodkärl från fostret som finns i moderkakan där näringsämnen och annat passerar från mamman till fostret.

Om, och i så fall hur, viruset påverkar fostret är dock fortfarande oklart.

Det visade sig också att viruset hade stora genetiska likheter med den stam zikavirus som upptäcktes i Franska Polynesien år 2013.

Kraftig ökning

Antalet barn som föds med mikrocefali i Brasilien tjugofaldigades under 2015. Från cirka 150 fall per år normalt, till drygt 3 000.

Mikrocefali kan uppstå av olika anledningar, som genetiska sjukdomar, undernäring eller förgiftning.

Starka misstankar finns nu att även zikaviruset, som sprids av myggor, kan orsaka denna missbildning som innebär att barnet föds med onormalt litet huvud, något som kan innebära svåra handikapp. Cirka tio procent av de barn som föds med mikrocefali förblir dock relativt opåverkade.

JOHAN NILSSON/TT

Ämnen i artikeln:

Zikavirus

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev