Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Akademiska ställer in fler operationer

Publicerad: 14 oktober 2019, 14:51

Mikael Köhler, chefläkare på Akademiska sjukhuset, beklagar det faktum att ytterligare operationer nu ställs in.

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån,Staffan Claesson/Pressbild

Akademiska sjukhuset fortsätter att ställa in alla planerade operationer fram till på torsdag.
– Det känns väldigt sorgligt. Det är lätt att sätta sig in i patienternas situation, säger Mikael Köhler, chefläkare på Akademiska sjukhuset.


Ämnen i artikeln:

LeveranskrisenAkademiska sjukhusetRegion Uppsala

Akademiska sjukhuset kommer inte att utföra någon planerad slutenvård eller planerade operationer förrän på torsdag. Det tog sjukhusledningen beslut om under måndagen.
– Drygt 40 till 60 operationer kommer att ställas in under perioden tisdag till torsdag. Den prognosen gäller fram till på torsdag. Vad som händer därefter beror ju på om leveransproblemen fortsätter, säger Mikael Köhler.

Akademiska sjukhuset beslutade under torsdagen i förra veckan att ställa in alla operationer under fredagen. Under fredagen togs ytterligare beslut om att ställa in operationerna även på måndagen. Sammanlagt har drygt 45 operationer redan ställts in.
– Det är lätt att sätta sig in i hur patienterna känner sig. Det är verkligen en jättesorglig situation som vi är väldigt ledsna över, säger Mikael Köhler.

Petter Karlsson, förvaltningschef för varuförsörjningsnämnden, säger att man under helgen tog beslut om att stoppa verksamheternas akuta beställningar från leverantören. Detta eftersom mycket av den tid det tagit att hantera dessa gjort att leveranserna dröjt ytterligare.
– Vi måste se till att få ordning på de ordinarie leveranserna först. Sedan går det att göra vissa beställningar, men inte alls i samma omfattning som tidigare, säger han.

Det är också orsaken till att Akademiska sjukhuset väljer att fortsätta att ställa in planerade operationer.
– Nu när de har lagt om beställningssystemet måste vi avvakta och se vad som händer. Vi vill ju se att de nya rutinerna fungerar först, säger Mikael Köhler.

Petter Karlsson säger att materielleveranserna har börjat fungera bättre, men att läget fortfarande är kritiskt.
– Det har gått ut ganska mycket varor i helgen och under natten till måndagen. Och vår förhoppning är att leveranserna ska vara i gång senast på onsdag. Det är vad vi har fått sagt till oss, säger han.

Vem är det som bär ansvaret för att den här situationen har uppstått?
– Jag är ansvarig för avtalsrelationen med Apotekstjänst. Sedan om jag är ansvarig för bristerna i hanteringen, det vet jag inte. Men det får vi återkomma till när vi nått ett normalläge, säger Petter Karlsson.

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev