Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Belgiska vallhundar kunde sniffa upp prostatacancer

Publicerad: 3 juni 2010, 14:11

Belgiska vallhundar kunde sniffa upp prostatacancer

Foto: Illustration: Photos.com

Genom att lukta på urin kunde hundar identifiera vilka patienter som hade prostatacancer.


Hundar med välutvecklat luktsinne kan komma att få ytterligare en uppgift utöver sökandet efter bomber och knark. Nu pekar nämligen en undersökning på att människans bäste vän kan lära sig att hitta prostatacancer.

Redan tidigare studier har visat att hundar kan tränas för att kunna identifiera vilka urinprover som kommer från patienter med cancer i urinblåsan. Nu tyder en mindre studie på att de även kan tränas i att peka ut prov från män med prostatacancer. Anledningen uppges vara att cancercellerna avger vissa flyktiga organiska föreningar som hundarna kan känna igen lukten från.

En sorts belgiska vallhundar fick i undersökningen träna sig i att skilja ut urinprov från friska och sjuka män. 33 urinprov från män med bekräftad cancer i prostata utgjorde, tillsammans med kontrollprover, övningsmaterial.

I två olika faser som pågick under fem respektive elva månader fick hundarna träning. I en tredje fas fick de lukta på fem urinprover, varav ett från en man med prostatacancer och de övriga från friska män. I 63 fall av 66 kunde hunden peka ut provet från den cancersjuke mannen.

Studien presenterades vid American Urology Associations årliga möte som just nu pågår i San Francisco. Bakom studien står forskare verksamma vid bland annat Hospital Tenon i Paris, Frankrike.

De anser att resultaten visar att hundar kan lära sig att känna igen urinprov från män med prostatacancer och att studien antyder att flyktiga organiska föreningar från cancerceller kan upptäckas med urinprov. Identifiering av sådana föreningar kan leda till effektiva verktyg för screening av prostatacancer, anser de.

Dagens Medicin har tidigare skrivit om György Horvath, professor i gynekologisk onkologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, som visat att hundar kan känna lukten av olika tumörer, se Dagens Medicin nr 10/08.

Läs abstract:

The Journal of urology 2010; 183:839-840

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev