Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Blått ljus fann fler tumörer

Publicerad: 19 mars 2009, 13:02

Blått ljus fann fler tumörer

Cystoskopi med blått ljus var bättre än vanlig cystoskopi med vitt ljus för att upptäcka cancer i urinblåsan, enligt en ny studie.


En ny fas 3-prövning som presenteras i dag, torsdag, på urologmötet EAU i Stockholm, tyder på att risken för återfall i cancer i urinblåsan minskar när så kallad fluorescenscystoskopi används i stället för traditionell cystoskopi.

Normalt används vitt ljus vid cystoskopi för att upptäcka cellförändringar i urinblåsan. Vid fluorescenscystoskopi används i stället blått ljus.

I den nu presenterade studien lottades bland annat 278 patienter med lokala ytliga tumörer i urinblåsan till att antingen undersökas med fluorescenscystoskopi eller med traditionell cystoskopi. Hos 16,9 procent av dem som undersöktes med blått ljus upptäcktes minst en extra ytlig tumör jämfört med dem som undersöktes med vitt ljus.

I studien som totalt inkluderade 766 patienter med olika stadier av blåscancer sågs också ett minskat antal återfall bland dem som undersökts med fluorescenscystoskopi. I en subgrupp på 403 patienter med ytlig blåscancer hade 46 procent av dem som genomgått traditionell cystoskopi drabbats av återfall i cancer vid nio månaders uppföljning. Bland dem som undersökts med cystoskopi med blått ljus drabbades 36 procent av återfall efter samma tid.

Forskarna bakom undersökningen uppger att det här är första gången som metoden har visat sig minska risk för återfall vid ytlig blåscancer. Tidigare studier har tytt på att fler tumörer upptäcks med den den nya metoden än vid traditionell undersökning av urinblåsan med cystoskop.

Studien är finansierad av det norska läkemedelsföretaget Photocure och det amerikanska medicinteknikföretaget GE Healthcare.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev