Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Bostadsort avgör tillgång till testosteronläkemedel

Publicerad: 30 oktober 2008, 11:10

Det finns stora regionala skillnader i försäljningen av testosteronläkemedel. I Stockholm säljs mer än tre gånger så mycket som i Blekinge och Västernorrland. Skillnaderna är beklagliga, menar andrologen Stefan Arver.


Män med hypogonadism, det vill säga underfunktion av testiklarna, drabbas av brist på det manliga könshormonet testosteron. Det kan bland annat leda till minskad sexlust, minskad muskelmassa och psykiska problem. Symtomen kan dock lindras genom tillförsel av testosteron via läkemedel, vanligen som gel eller plåster.

Men det finns stora skillnader i patienters tillgång till testosteronläkemedel mellan landets regioner och län. Enligt statistik från Apoteket AB över försäljning av testosteronläkemedel för år 2007 används mer än tre gånger så mycket av den aktuella läkemedelsgruppen i Stockholm som i Blekinge och Västernorrland.

Stefan Arver, som är chef för centrum för andrologi och sexualmedicin på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, menar att skillnaderna är beklagliga.

– Det finns i dag en ganska stor underbehandling av män som uppfyller klassiska diagnoskriterier på hypogonadism. Således finns det många som har onödiga symtom på testosteronbrist och som skulle ha nytta av behandling. Problemet är att kunskapen om testosteronbrist tar tid att sprida i sjukvården, säger Stefan Arver.

Ingen överbehandling
Den i särklass högsta försäljningen av testosteronläkemedel finns i Stockholms län. Här är försäljningen per invånare 50 procent högre än i Skåne, där försäljningen är näst högst.

Det är inte ni i Stockholm som överbehandlar med testosteron?

– Nej. Det här är ett område som kommer från en väldigt liten verksamhet. Men det har skett en snabb kunskapsutveckling, där man alltmer ser testosteronbrist som reversibel komponent i till exempel typ 2-diabetes och depression. Börjar man mäta nivåerna av testosteron hos de här patienterna upptäcker man de som kan ha nytta av behandling, säger Stefan Arver.

Tros vara storstadsfenomen
John Johnsen är sektionschef för urologi vid Blekingesjukhuset i Karlskrona. Han kan inte på rak arm förklara varför Blekinge har landets lägsta försäljning av testosteronläkemedel.

– Det här är inget jag har reflekterat över. Visserligen är det vi urologer som skriver ut testosteron. Men jag kan bara referera till den egna verksamheten och vi ser inte patienter med testosteronbrist speciellt ofta, säger John Johnsen.

– Det vi sysslar med dagligdags är cancerutredningar och vi har svårt att hänga med bara där för att hålla vårdgarantin. Patienter med testosteronbrist som är rätt lågprioriterade remitteras mycket sällan till oss.

Han tror dock att testosteronbehandling delvis kan vara ett storstadsfenomen.

– Jag kan tänka mig att de här patienterna söker upp privata vårdgivare. I Blekinge finns det bara en privatpraktiserande urolog och han jobbar 60 procent. I Stockholm finns det säkert fler, säger John Johnsen.

Gråzon för behandling av hypogonadism

Normalt är testosteronnivån hos män 10–30 nmol/L. Vid hypogonadism till exempel på grund av medfödda testikelskador eller cancerbehandling är nivåerna betydligt lägre. På senare år har uppmärksamhet riktats mot den minskning av testosteron som många män får med stigande ålder, så kallad late-onset hypogonadism.

Enligt internationella rekommendationer finns starka skäl att behandla patienter med åldersrelaterad testosteronbrist om nivån är lägre än 8 nmol/L. Om nivån är högre än 12 nmol/L är behandling sannolikt inte motiverad. Däremellan finns en gråzon som kräver vidare utredning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev