Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Cancerexpert varnar för mass-screening för prostatacancer

Publicerad: 19 mars 2009, 12:03

De positiva effekterna av PSA-testning är blygsamma, samtidigt som priset i form av oro och biverkningar av ingrepp är mycket högt, anser en av Sveriges ledande cancerexperter.


Den stora europeiska studie som publiceras i dag, onsdag, är inget argument för att införa rutinmässig screening för prostatacancer, enligt Hans-Olov Adami, professor i epidemiologi vid Harvard University i Boston och professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet i Solna.

– Jag hoppas att politikerna kan stå emot trycket att införa allmän PSA-testning och att de förstår att det här är en komplex fråga, säger han.

Hans-Olov Adami har även tidigare varit kritisk till screening med PSA-test och han anser att de nya resultaten bekräftar att vinsterna med screening är små.

Den nya studien som inkluderar mer än 160 000 europeiska män med prostatacancer visar att 47 personer måste behandlas för att förhindra ett dödsfall i prostatacancer.

En allmän screening med PSA-test skulle enligt Hans-Olov Adami medföra en mycket omfattande överbehandling och överdiagnostisering.

– Man måste förstå vad det innebär att människor överdiagnostiseras med prostatacancer. Det innebär att vi upptäcker cancrar som aldrig annars hade givit sig till känna hos patienter som kommer att dö av något annat än cancer.

Hans-Olov Adami anser att priset är högt för de positiva effekter som allmän PSA-testning kan tänkas medföra. Ett cancerbesked skapar mycket oro hos patienten och försätter honom i en situation där han måste välja om han ska genomgå en operation eller leva med cancer. Genomgår patienten en operation är det mycket stor risk att han drabbas av impotens och stor risk att han drabbas av urinläckage och kan bli tvungen att använda blöja.

– Behandlingen av tidig cancer i prostata är omfattande eftersom körteln är otillgängligt belägen. Därför medför ett ingrepp stor risk för biverkningar.

Relaterat material

PSA-screening minskade dödlighet i prostatacancer

PSA-tester kan bli vanligare

Tunga politiker positiva till screening för prostatacancer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev