Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Cancerpatienters risk för impotens kan förutses

Publicerad: 21 september 2011, 13:51

Det går att förutsäga prostatacancerpatienters eventuella erektionsproblem efter behandling – det tyder amerikansk forskning på.


Problem med att få erektion efter behandling mot prostatacancer är vanligt och kan medföra sänkt livskvalitet.

Forskare har konstruerat modeller för att kunna förutsäga erektionsförmågan två år efter att patienter med tidiga stadier av prostatacancer genomgått operation eller någon form av strålbehandling.

De använde sig av en handfull parametrar, till exempel sexuellt relaterad livskvalitet före behandlingen, BMI, PSA-värde och detaljer om den kommande behandlingen.

 Modellerna konstruerades efter ungefär 1 200 patienter som följdes upp under två år efter behandling, och fick då svara på frågor om sin sexuella förmåga och eventuella läkemedel och hjälpmedel för att förbättra potensen.

Resultaten visar att sannolikheten att efter två år ha tillräcklig erektionsförmåga för att genomföra ett samlag varierade mellan 10 och 70 procent, beroende på patientens utgångsvärden och behandlingsschema.

Av de män som hade genomgått operation hade totalt 35 procent tillräckligt bra erektion för att genomföra ett samlag. Motsvarande siffror för männen som i första hand behandlats med yttre eller inre strålning var 37 procent respektive 43 procent.

Modellerna valideras med data för ungefär 1 650 män i prostatacancerregistret Capsure.

Forskarna drar slutsatsen att modellerna är kliniskt användbara och att de kan hjälpa läkare och patienter att skapa sig en bild av den sexuella förmågan efter behandling.

Bakom studien står bland andra forskare vid Harvard University.

Läs abstract:

Jama 2011; 306; 1205-1214

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev