Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Chef på urologen: ”Det blir kaos”

Publicerad: 5 oktober 2016, 13:20

Mudhar Hasan, överläkare och sektionschef i urologi vid Danderyds sjukhus.

Oklarheterna inom vårdval specialiserad urologi i Stockholm går vidare. Nu har Prostatacancerförbundet vänt sig till politikerna.


Ämnen i artikeln:

Vårdval

Bakgrunden är förändringar i ersättningarna till de privata mottagningarna i samband med införandet av vårdval specialiserad urologi i våras. Enligt mottagningarna själva sänktes ersättningarna med 25 procent – en beskrivning som tjänstemännen på Stockholms läns landsting inte håller med om.

Konsekvensen har blivit att bara en av 17 mottagningar har anmält intresse för vårdvalet. Vid årsskiftet går avtalen med landstinget ut. De privata mottagningarna har enligt landstingets uppgifter stått för 40 000 besök årligen.

Calle Waller och ytterligare två representanter från Prostatacancerförbundet träffade igår barn- och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin (KD) för att bland annat framföra sin oro för längre väntetider. Under 2015 fick 40 procent av patienterna vänta längre än 30 dagar på urologisk specialistvård.

– Hon var lyssnande och var förstående men det är uppenbart att landstingsförvaltningen har misslyckats med att hantera detta, på ett sätt som hon antagligen inte hade förstått. Faktum är att 10 000 män med prostatacancer riskerar att stå utan vård från årsskiftet, säger Calle Waller.

Enligt honom var Ella Bohlin överraskad av informationen att bara en mottagning anmält intresse för vårdvalet.

– Hon skulle omedelbart ta tag i detta. Hon antydde att det inte var så himla lätt när det handlar om upphandling och avtal. Men det är inte vårt problem, vi har signalerat detta till landstinget gång på gång.

Även Mudhar Hasan, sektionschef på urologen på Danderyds sjukhus, var med på mötet. Han håller inte alls med Kitty Kook Wennberg, avdelningschef för somatisk specialistvård på landstinget, som sagt att sjukhusen har kapacitet att ta emot de besök som tidigare skett på de privata mottagningarna.

– Sjukhusen har absolut inte denna kapacitet. Sjukhusen tar i dag emot 60 000 patienter per år så detta är nästan en fördubbling. Vi har inte heller fått veta förutsättningarna, är det kort tid eller tio år framöver?

Han tror också att kostnaden blir betydligt högre.

– Sjukhusen får en annan ersättning för samma ingrepp än vad öppenvårdsurologer får. Inom förvaltningen pratar de om att de kanske ska revidera vårdvalet nästa sommar. Men varför vänta? Vi kan inte hyra lokaler eller anställa folk för sex månader, ingen vill ha en sådan anställning. Jag tror att det kommer bli kaos.

Ella Bohlin själv är förtegen.

– Jag väljer att inte kommentera så mycket i dagsläget. För mig är det viktigt att lyssna på vad patientföreningarna säger och skapa mig en bild av situationen i landstinget.

Det är ju inte så lång tid kvar innan avtalen löper ut och vårdvalet ska ta vid.

– Det handlar om att vi vill ha så bra underlag som möjligt.

Visste du hur det låg till?

– Bilden har blivit allt tydligare, det är såklart ingen överraskning.

Dagens Medicin har även sökt sjukvårdslandstingsråd Marie Ljungberg Schött (M,) med ansvar för vårdvalen.

Relaterat material

Vårdval urologi i Stockholm på väg att haverera

ISABELLE BECKMAN

Ämnen i artikeln:

Vårdval

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev