Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Data på kliniknivå om urinläckage närmar sig

Publicerad: 23 september 2020, 04:00

Rapporten om hur enskilda kirurgers resultat skiljer sig vid prostatacanceroperation kan leda till snabbare kvalitetssäkrings-arbete i sjukvården, hoppas Calle Waller, vårdpolitisk talesperson för Prostatacancerförbundet.


Ämnen i artikeln:

Prostatacancer

− De här resultaten har i huvudsak varit kända länge i urologikretsar, men det är bra att de nu kan få en större uppmärksamhet i och med denna publicering. Hittills har det gått tämligen trögt med att återkoppla kring enskilda kirurgers resultat, säger han och fortsätter:

− Att operera bort prostatan är ett ytterst komplicerat ingrepp där små misstag leder till livslångt lidande och ibland för tidig död. Vi vill att de här operationerna ska koncentreras till de kirurger som är bäst på att utföra dem. Vi vill också att resultaten offentliggörs, till att börja med klinikvis men i slutänden individuellt.

Redan nu pågår ett arbete inom ramen för Nationella prostatacancerregistret där resultat för enskilda kirurger samlas, vilket Dagens Medicin berättat om tidigare.

Elektroniska formulär

Sedan 2019 finns det elektroniska formulär som fylls i före och efter operation där patienter får skatta sina besvär av urinläckage och att få stånd.

− Hälften av klinikerna har anslutit sig i dagsläget. Jag hoppas att vi kan rapportera vissa kritiska data om urinläckage på kliniknivå under 2021, säger registerhållaren Pär Stattin, professor i urologi vid Uppsala universitet.

”Viktig studie”

Liksom Calle Waller tror han att de nya resultaten kan ge skjuts åt arbetet att mäta och återkoppla kring enskilda kirurgers resultat.

− Det är en viktig studie för att lyfta den här problematiken. Med en liknelse från fotbollen blir inte alla spelare en Zlatan, trots att man tränar jättemycket, säger Pär Stattin.

Men att offentliggöra enskilda kirurgers resultat ligger längre fram i tiden, tror han.

− Man får ta detta stegvis. Det viktigaste är den interna återkopplingen. Sedan finns det problem med så kallad casemix. De duktigaste kirurgerna kanske opererar de svåraste fallen. Så man måste tänka sig för hur sådana
här resultat redovisas, säger Pär Stattin.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Prostatacancer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev