Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Död av prostatacancer var vanligare vid annan sjuklighet

Publicerad: 4 februari 2011, 10:28

Svenska män tycks ha ökad risk att dö av prostatacancer om de även har andra allvarliga sjukdomar, enligt en ny studie.


Det är forskare vid bland annat Karolinska institutet och Regionalt onkologiskt centrum i Uppsala som analyserat uppgifter för över 77 000 män med prostatacancer i den nationella databasen PC Base Sweden.

Syftet var att ta reda på hur annan sjuklighet påverkar prognos och behandling vid prostatacancer.

Bland annat finner forskarna, kanske inte så överraskande, att män med tidig prostatacancer i mindre utsträckning får kirurgi i botande syfte när de samtidigt har andra förhållandevis allvarliga sjukdomar.

Förekomst av sådana sjukdomar var också kopplat till sämre total överlevnad och ökad risk att dö av andra orsaker än prostatacancer.

Och givet att patienterna inte dog av andra orsaker än prostatacancer gick patienterna en snabbare prostatacancerdöd till mötes om de hade andra allvarliga sjukdomar, jämfört med om de inte hade sådana sjukdomar.

– Kanske beror detta på att kroppens egna försvarsmekanismer mot cancer är försvagade bland de här patienterna eller att de lever ett mindre hälsosamt liv, säger Anders Berglund, epidemiolog vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien.

Studien publiceras i tidskriften Journal of Urology.

Läs abstract till studien:

Journal of Urology, publicerad online den 14 januari 2011

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev