Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Etikdelegation avråder från <BR>omskärelse av småpojkar

Publicerad: 26 februari 2010, 12:39

Pojkar bör inte omskäras förrän i senare delen av tonåren. Det slår Svenska läkaresällskapets delegation för medicinsk etik fast i ett uttalande.


Förra våren kom Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, med en rekommendation om att vården bör erbjuda omskärelse av småpojkar. De flesta landsting har också fattat beslut om att utföra ingreppet.

Samtidigt ifrågasätter många läkare om det är etiskt försvarbart.

Nu har Svenska läkaresällskapets delegation i medicinsk etik granskat frågan för att ge medlemmarna vägledning. Slutsatsen är att omskärelse inte bör utföras på pojkar förrän de är tonåringar och själva inser vad operationen innebär.

Delegationen för medicinsk etik anser att beslut om icke-medicinskt motiverad omskärelse av pojkar är svårförenligt med respekt för barnets rätt till integritet och självbestämmande samt med hänsyn till barnets bästa enligt FN:s konvention om barnets rättigheter. Det finns därför skäl att avvakta med ett sådant ingrepp till dess att barnet självt kan samtycka till åtgärden , skriver delegationens ordförande Ingemar Engström i ett uttalande.

Läs mer:

Svenska Läkaresällskapets synpunkter på omskärelse

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev