Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Ett steg mot ett nytt preventivmedel för män

Publicerad: 10 februari 2017, 10:18

En gel som ska sprutas in i sädesledarna för att blockera spermiernas framfart har testats med framgång hos rhesusapor i en mindre studie.


Gelen – som går under namnet Vasalgel – sprutas in i sädesledarna via testiklarna och består av ett plastliknande material. Enligt forskarna bryts spermierna ned och tas om hand av kroppen.

Gelen har tidigare testats med framgång hos kaniner och nu alltså även hos rhesusapor.

I studien, som saknade kontrollgrupp, sövdes 16 vuxna rhesusapor och fick gelen insprutad i sädesledarna. En vecka senare återförenades de med fertila honor i en utomhusmiljö där aporna hade fri tillgång till varandra under minst en parningssäsong. Sju av hanarna vistades med fertila honor i upp till två år.

Fynden som publiceras i tidskriften Basic and Clinical Andrology visar att inga honor i gruppen blev dräktiga efter att hanarna genomgått behandlingen.

Några apor drabbades av komplikationer, men det kopplar forskarna till själva ingreppet och inte till gelen i sig, som enligt forskarna är ofarlig. Till exempel skadades sädesledaren hos en av aporna i samband med ingreppet.

Forskarna påpekar också att det inte går att säga säkert att gelen verkligen hindrade fortplantning i apflocken eftersom studien saknade kontrollgrupp. Det återstår också att se om gelen har effekt hos människor.

För att gelen ska kunna lanseras som preventivmedel för människor måste forskarna även visa att gelen i sädesledaren går att ta bort, om mannen i fråga senare vill kunna få barn. Det har hittills bara lyckats hos kaniner.

Läs mer i studien här:

Angela Colagross-Schouten med flera. The contraceptive efficacy of intravas injection of Vasalgel for adult male rhesus monkeys. Basic and Clinical Andrology, publicerad online 7 februari 2017 DOI: 10.1186/s12610-017-0048-9

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev