tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Få beslutsstöd klarar krav

Publicerad: 23 maj 2007, 06:58

Beslutsstöd fungerar sällan i praktiken. Enligt en ny kartläggning från Karolinska institutet är bara ett fåtal svenska beslutsstödssystem tagna i kliniskt bruk.


Trots att utredarna tittade på tusentals potentiella beslutsstödssystem kom de fram till att bara 19 system uppfyllde de uppsatta kriterierna för patientnära beslutsstöd.

– Till vår stora förvåning och besvikelse visade det sig att man har utvecklat hur många beslutsstöd som helst – men de används inte. De fungerar inte eller så innehåller systemen en massa störande moment, säger Uno Fors.

Till på köpet är dessa system ofta bara igång på ett ställe, vilket visar hur svårt det kan vara att exportera lyckade lösningar till andra områden.

– Har du ett lyckat system och sedan vill exportera det har andra sjukhus ofta andra funktionalitetskrav och system, fortsätter Uno Fors.

Sökningar i Google

Utgångspunkten i den digra utredningen är sökningar i den medicinska databasen Medline och Google. Resultatet blev att forskarna hittade flera tusen beslutsstödsliknande system men bara 19 riktiga beslutsstödssystem. Huvudanledningen är att utredarna inte anser att systemen i tillräckligt hög grad uppfyller kraven på funktionalitet – eller har använts i verkligheten. Just kravet på att ha testats eller använts i kliniska situationer fällde de flesta system. Många så kallade beslutsstödssystem handlade i stället om varningar.

De flesta av de fungerande beslutsstödssystemen sitter samman med någon form av utrustning. Detta, konstaterar utredarna, är en förutsättning för en framgångsrik användning.

Jörgen Lindqvist

På ett seminarium om beslutsstöd den 13 maj på Berns föreläser Uno Fors om sina resultat.

Länk till anmälan till seminariet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev