Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Färre biverkningar med ny prostatabehandling

Publicerad: 14 oktober 2022, 12:10

Urologen Anna Lantz leder en studie där man med hjälp av elektricitet ska döda cancercellerna i prostatan. Tre till fem nålar, med blå skaft på bilden till höger, förs in i prostatan, runt tumören, och ström leds mellan nålarna.

Foto: Mikael Wallerstedt, Karolinska universitetssjukhuset

En ny behandling mot prostatacancer testas i Sverige. Den går ut på att tumören behandlas i stället för hela prostatakörteln. Metoden minskar risken för både impotens och inkontinens.

Ämnen i artikeln:

ProstatacancerKarolinska universitetssjukhusetToppnyheter

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Metoden kallas fokalbehandling med så kallad irreversibel elektroporation. Den utförs med nålar som förs in via mellangården på patienten, in i prostatakörteln och placeras runt tumören. Mellan nålarna skickas elektricitet som dödar tumören. Cellerna dör utan att någon värme utvecklas.

– På detta sätt påverkas musklerna och nerverna kring körteln mindre, och det minskar risken för impotens. Risken för urinläckage minskar också, säger Anna Lantz, specialistläkare och docent i urologi vid Karolinska universitetssjukhuset.

Läs också: Svarsmall ger fördelar för urologer och radiologer

I september gjorde hon den första behandlingen med metoden i Sverige. Den har utvecklats i uppåt 15 år i Storbritannien, Tyskland, USA och Australien. Tekniken kan användas på män som drabbats av cancer i endast en del av prostatakörteln.

– De får större chans att drabbas av färre biverkningar jämfört med om hela prostatan opereras bort eller om den behandlas med strålning, säger Anna Lantz.

Hon uppskattar att det är mellan 10 och 15 procent av män med lokaliserad prostatacancer där behandlingen kan vara lämplig. Behandlingsmetoden är möjlig tack vare den starka utveckling kring magnetkameraundersökning av prostatan som gör enskilda tumörer synliga. 

Patienten som Anna Lantz behandlade ingår i en forskningsstudie som Karolinska universitetssjukhuset har startat där metoden ska jämföras med de traditionella behandlingarna kirurgi och strålning. 184 patienter från Region Stockholm ska ingå, och resultat väntas om ungefär två år.

Syftet med den randomiserade studien är att bekräfta nyttan med den fokala behandlingen sett till biverkningar av typen urininkontinens och irritativa urinvägssymtom. I andra hand vill man studera tumörrelaterade resultat, som till exempel hur lång tid det går innan patienterna eventuellt blir sämre i sin sjukdom. Studien är dock relativt liten och några säkra resultat på hur bra metoden botar cancersjukdom kan vara svåra att få. 

Läs också: Mer erfarna kirurger var inte bättre på att undvika urinläckage

– Det finns många studier i världen och då vill vi också vara med och utveckla metoden, säger Anna Lantz, som tror att fler svenska sjukhus kommer att börja använda tekniken.

– Men det är viktigt att vi fortsätter att följa patienterna efter ingreppet för att upptäcka om det finns cancer kvar i prostatakörteln, säger hon.

Patienterna är sövda under behandlingen. De ska kunna åka hem samma dag som ingreppet görs.

Lena Blomquist/TT

Carl-Magnus Hake/Dagens Medicin

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev