Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Färre dödsfall när prostatan togs bort

Publicerad: 4 maj 2011, 21:00

Att ta bort prostatan vid tidiga fall av prostatacancer medförde lägre risk att dö i sjukdomen jämfört med att vänta och se. Det visar långtidsresultat från en svensk studie.
(Ny version 5/5, kl 13:40)


Anna Bill-Axelsson vid Uppsala universitet och medarbetare står bakom en studie som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine.

I studien har forskarna jämfört en operation där prostatan tas bort, prostatektomi, med att vänta och se, och endast ge symtomlindrande behandling vid tidiga fall av prostatacancer.

De har tidigare rapporterat om att prostatektomi medförde lägre dödlighet i prostatacancer än att vänta och se, och presenterar nu, efter ytterligare uppföljning, långtidsresultat.

695 män som fick diagnosen tidig prostatacancer i Sverige, Finland och Island mellan 1988 och 1998 ingick i studien. De lottades till två olika grupper. I den ena togs prostatan bort. I den andra följdes patienterna med avseende på sjukdomsspridning.

Under uppföljningstiden på i median 13 år dog 166 män i prostatektomigruppen och 201 i gruppen där man väntat och sett. 55 respektive 81 av dödsfallen berodde på prostatacancer.

Forskarnas analys visade att risken att dö av prostatacancer inom 15 år var 14,6 procent för dem som behandlats med prostatektomi. Motsvarande resultat i gruppen där man väntat och sett var 20,7 procent.

Forskarna skriver att skillnaden i överlevnad var tydlig för män under 65 år, men att det är oklart om den gäller även äldre. Även för så kallade lågrisktumörer sågs fördelar med prostatektomi, jämfört med att vänta och se.

- Studien visar att en operation minskar risken att dö i prostatacancer hos framför allt yngre män. Men alla har inte nytta av en operation. Det är viktigt att ta hänsyn till typ av tumör, andra sjukdomar och patientens egna önskemål, säger Anna Bill-Axelsson.

Läs abstract här:

New England Journal of Medicine 2011; 364: 1708-1717

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev