Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Färre fall av prostatacancer efter screeningstopp

Publicerad: 23 november 2015, 06:30

Antalet män i USA som genomgick PSA-screening och diagnostiserades för prostatacancer sjönk i samband med att rekommendationerna ändrades i landet år 2012, enligt en studie publicerad i Jama.


Ämnen i artikeln:

Prostatacancer

Screening för prostatacancer är omdiskuterat. Tidig upptäckt kan minska antalet dödsfall i sjukdomen men till priset av överbehandling av många cancrar som aldrig hade besvärat patienten. USA som har haft en positiv syn på screening av prostatacancer ändrade sina riktlinjer i oktober 2011, då man drog slutsatsen att fördelarna inte överväger nackdelarna. Nu har amerikanska forskare undersökt effekten.

Genom att titta i nationella register såg forskarna att antalet personer som lät PSA-testa sig minskade med 18 procent mellan 2010 och 2013, efter att ha ökat med 10 procent mellan 2005 och 2008. Antalet amerikanska män som var 50 år eller äldre och diagnostiserades med prostatacancer sjönk med 33 519 stycken mellan år 2011 och 2012, enligt senast tillgängliga data. I studien tillägger forskarna att längre uppföljning behövs för att undersöka om de nya rekommendationerna har betydelse för antalet dödsfall i sjukdomen.

Screening av prostatacancer görs genom ett blodprov för prostataspecifik antigen, PSA. Rekommendationerna i USA har varit att PSA-screena alla män som är 50 år och äldre fram till hösten 2011, då rekommendationerna ändrades av United States Preventive Services Task Force, USPSTF, ett råd bestående av obundna experter inom prevention och evidensbaserad medicin valda av amerikanska staten.

Läs mer i abstract:

Ahmendin Jemal med flera. Prostate Cancer Incidence and PSA Testing Patterns in Relation to USPSTF Screening Recommendations. Jama, publicerad online 17 november 2015. doi:10.1001/jama.2015.14905.

VICTORIA MAAHERRA

Ämnen i artikeln:

Prostatacancer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev