Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

”Fler borde veta mer om urininkontinens”

Publicerad: 8 oktober 2013, 08:12

Fler äldre sköra patienter kan få hjälp mot urininkontinens, enligt en ny rapport från SBU.


Uppemot en halv miljon personer i Sverige beräknas lida av urininkontinens i olika grad. Men enligt SBU saknas en strategi för utbildning av vårdpersonal om sjukdomen.

– Fler borde veta mer om urinvägsinkontinens. Ett problem nu är att många tror att man inte kan göra något åt det och därför inte tar upp det och att vi läkare kanske inte frågar om det, säger Patrik Midlöv, distriktsläkare vid Vårdcentralen Tåbelund i Eslöv samt en av författarna till en ny SBU-rapport.

Han efterlyser också mer specialkompens inom området. Det handlar dels om en fördjupad kunskap hos distriktssköterskor, geriatriksköterskor och distriktsläkare som ofta möter personer med inkontinens, dels om fler uroterapeuter.

I SBU-rapporten framhålls att det är viktigt att utreda urininkontinens oavsett ålder. Även äldre sköra patienter kan ofta få hjälp.

– Ibland kan det vara kirurgisk behandling, ibland kan det vara läkemedelsbehandling, men många gånger handlar det om basal omvårdnad. Lite piggare kan även bäckenbottenträna, säger Patrik Midlöv.

För de allra sköraste äldre har det dock saknats ett tillfredsställande forskningsunderlag.

– Hjälpen kan också finnas för dem, men där vet vi inte så mycket för det finns inte så många bra studier och där kompliceras ofta bilden av många sjukdomar, säger Patrik Midlöv.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News