söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Fler medel mot svår prostatacancer på väg

Publicerad: 3 december 2010, 09:25

I dag finns få läkemedel vid långt framskriden prostatacancer. Men flera preparat är på väg att godkännas, vilket ger nytt hopp för patientgruppen.


När prostatacancer har spridit sig utanför prostatan finns i dag endast bromsande behandling och symtomlindring.

Men nu är en hel rad läkemedel med olika verkningsmekanismer på väg ut på marknaden.

– En mycket intressant och lovande utveckling, säger Jan-Erik Damber, professor och överläkare vid verksamhetsområde urologi, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Patienter med prostatacancer är en heterogen grupp, där behandlingen styrs av mannens ålder och allmäntillstånd samt tumörens utbredning och tillväxtmönster

– Det kommer att ta ett tag innan vi lär oss att individua­lisera behandlingen med de nya preparaten, säger Jan-Erik Damber.

Ett vaccin, Provenge (sipuleucel-T), som utvecklar patientens immunförsvar mot celler som innehåller PSA, prostataspecifikt antigen, väntas snart nå den svenska marknaden. Behandlingen kräver att patienten går igenom leukoferes, en blodbehandling som gör det möjligt att få fram patientens T-lymfocyter. Dessa manipuleras sedan så att de börjar angripa PSA och därmed tumörceller.

– Metoden förutsätter samarbete med hematologer i stor skala, vilket vi inte har någon organisation för i dag, säger Jan-Erik Damber.

Enklare att hantera är kommande produkten Prostvac VF, där man injicerar ett färdigt vaccin som sätter fart på immunförsvaret. Prostvac VF har i en fas II-studie visat lovande resultat med en förlängd medelöverlevnad på 8,5 månader.

– Det är mycket goda resultat, men det krävs ytterligare studier för ett godkännande, säger Jan-Erik Damber.

Även ett nytt cytostatikum väntas bli godkänt inom kort. Det är Jevtana (cabazitaxel), som kombinerat med ett kortisonpreparat har visat en förlängd överlevnad på 2,4 månader då det jämfördes med ett annat cellgift, mitoxantron, som också gavs tillsammans med ett kortisonpreparat. Studien låg till grund för att cabazitaxel godkändes i USA.

– Det är bra resultat. Men läkemedlet utmanar egentligen inte det vi har redan i dag. Cabazitaxel är tänkt att användas som andra linjens cytostatika, säger Jan-Erik Damber.

Flera nya hormonella preparat är också på väg ut på marknaden. Läkemedlet abirateron blockerar produktion av testosteron i tumörceller och binjurar.

Nyligen presenterades resultat från en fas III-studie, där behandling med abirateron gav en genomsnittlig förlängd överlevnad med nästan 4 månader jämfört med placebo.

Ett annat kommande hormonpreparat är MDV3100, där tumörcellen hindras att ta emot testosteron. Men här behövs ytterligare studieresultat.

– Det här är ett intressant preparat, som förefaller effektivt men inte så toxiskt – rapporterade biverkningar har varit relativt få och lindriga, säger Jan-Erik Damber.

Annika Lund

Relaterat material

”Sensationella” resultat för vaccin mot prostatacancer

Nytt alternativ för patienter med multiresistent prostatacancer

Mer överlevnad vid prostatacancer med ny medicin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev