Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

För tidigt att skrota biopsier av prostata

Publicerad: 5 februari 2014, 05:00

Nya bildtekniker kan ännu inte ersätta vävnadsprov vid misstänkt prostatacancer. Det kommer SBU fram till i en färsk rapport.


I dag är ultraljudsledda biopsier standardmetod för att utreda misstänkt prostatacancer. Vid metoden tas ett antal vävnadsprov av prostatakörteln efter att en ultraljudsstav förts in i ändtarmen.

Men metoden kan innebära både obehag och smärta för patienten samt en risk för infektion.  Dessutom kan man inte säkert veta om prover tagits i det område i prostatan där en eventuell tumör finns.

Därför har SBU nu granskat om avancerade bildundersökningar, som magnetkameraundersökningar och olika tillämpningar av ultraljud, kan bidra till mer tillförlitlig diagnostik.

I den rapport som publiceras i dag, onsdag, dras dock slutsatsen att det fortfarande är oklart hur träffsäkra de här visualiseringsteknikerna är.

– Det vetenskapliga underlaget är för dåligt för att säga om de nya visualiseringsmetoderna är bättre än ultraljudsledda biopsier. För att införa nya läkemedel krävs randomiserade studier. När vi inför tekniska landvinningar i sjukvården ställer vi inte alls samma krav på utvärdering, vilket jag tycker är märkligt, säger Ove Andrén, urolog vid Universitetssjukhuset Örebro, som deltagit i granskningen.

– Man behöver också utvärdera hur bra de här bildteknikerna är på att identifiera de tumörförändringar som faktiskt förkortar patienternas liv, fortsätter han.

I rapporten påpekar SBU att de nya visualiseringsteknikerna är relativt kostsamma och att män med misstänkt prostatacancer är en stor grupp.

– Det skulle få stor påverkan på vårt sjukvårdssystem om den nya tekniken används hos alla – ökade kostnader för prostatacancervård och en risk för att andra patientgrupper trängs undan, säger Ove Andrén.

I höst publicerar SBU ytterligare en rapport inom området. Där granskas om bilddiagnostiska metoder kan underlätta för att fastställa olika stadier av prostatacancer, vilket är avgörande för behandling.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev