Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Förfinad diagnostik vid blåscancer

Publicerad: 22 december 2013, 07:00

Genom att bland annat använda speciella infärgningar av blåstumörer går det att bättre fånga de tumörer som är aggressiva och kan kräva mer omfattande behandling, enligt ny forskning från Lund.


Ämnen i artikeln:

BlåscancerLunds universitet

– Vi kommer framöver att testa den nya metoden i klinisk rutin på patienter med blåscancer inom södra sjukvårdsregionen, säger biomedicinaren Gottfrid Sjödahl, som presenterade de nya rönen i en avhandling den 11 december.

Han och hans kollegor inom blåscancergruppen vid Lunds universitet har använt olika molekylärbiologiska metoder för att klassificera blåscancer, som är den femte vanligaste cancerformen i Sverige.

Resultatet har blivit en helt ny indelning, jämfört med dagens system för riskbedömning av ytliga tumörer, som är inriktat på tumörens storlek och utseende i mikroskop enligt det så kallade EORTC-systemet

Med det nya systemet kunde tumörerna delas in i fyra grupper, urobasal A och B, genomiskt instabila och skiveptitelcancerlika. Dessutom finns en femte grupp med stor infiltration av immunceller och bindvävsceller.

Forskarna testade sedan den nya indelningen på ett stort material av tumörer som inte vuxit in i blåsmuskulaturen, så kallade T1-tumörer.

– Vår slutsats är att den molekylära indelningen var lika bra på att korrekt ange vilka tumörer som eventuellt kommer tillbaka i en allvarligare form efter behandling, jämfört med den konventionella metodiken, säger Gottfrid Sjödahl.

– Men om man kombinerade metoderna och också undersökte andelen immunceller i tumören så kunde vi på ett bättre sätt ringa in de tumörer som skulle fortskrida, säger han.

Forskarna tycker alltså att metoden är tillräckligt lovande för att testas skarpt i kliniken.

– När det gäller T1-tumörer handlar det om att hitta de patienter där man i första hand bör operera bort hela blåsan eller om man kan nöja sig med lindrigare behandling där tumören hyvlas bort från insidan av blåsan, säger Gottfrid Sjödahl.

I framtiden hoppas han att metoden kan få större spridning.

– Men andra forskare måste först kunna upprepa våra resultat, säger Gottfrid Sjödahl.

Relaterat material

Cancermysterium löst med gensekvensering

Strålning och cellgift bra mot tumör i blåsan

Kvinnliga rökares risk för blåscancer jämförbar med mäns

Laser skonsam behandling för tumör i urinväg

Aggressiv behandling hjälpte inte mot cancer i urinblåsan

Blått ljus fann fler tumörer

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev