Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Forskning om miljögift och prostatacancer ifrågasätts

Publicerad: 1 oktober 2009, 13:14

Ett miljögift kan ligga bakom många fall av prostatacancer, enligt forskare i Örebro. Deras slutsats döms ut av en urolog.


Det bromerande flamskyddsmedlet TBECH finns bland annat i byggmaterial, möbelstoppning och plastföremål. Nu har en forskargrupp vid centrum för livsvetenskap på Örebro universitet upptäckt att det har liknande egenskaper som testosteron. När ämnet testades på mänskliga celler ökade halten PSA, vilket även sker när en man drabbas av cancer i prostatan.

– Det innebär att TBECH kan vara en viktig orsak till uppkomsten och utvecklandet av prostatacancer, säger Per-Erik Olsson, professor i biologi vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

Ola Bratt, docent i urologi och överläkare vid Helsingborgs lasarett, är inte imponerad av undersökningen. Enligt honom kan TBECH inte ligga bakom att fler män drabbats av prostatacancer under de senaste decennierna.

– Det där är helt uppåt väggarna. Att någon som helst miljöfaktor på så kort tid skulle kunna orsaka en så kraftig ökning är uteslutet, säger han till TT.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev