Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Henstol ska underlätta underlivsundersökningar

Publicerad: 6 november 2015, 06:15

En könsneutral undersökningsstol i ”traditionellt manlig färg” ska underlätta för gynekologer, urologer och deras patienter.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingDanderyds sjukhus

”Henstolen Kim” är en ny undersökningsstol som tagits fram av Greta Edelstam, docent, överläkare och sektionschef på kvinnokliniken på Danderyds sjukhus i Stockholm. Stolen lanseras som normkritisk och ska värna om patientens integritet.

– Stolen fungerar precis lika bra till män som kvinnor, den är könsneutral. Den saknar de klassiska benstöden som man förknippar med gynstolar för kvinnor, säger Greta Edelstam till Dagens Medicin.

Enligt Greta Edelstam gör traditionella undersökningsstolar med benstöd att patienten tvingas exponera sitt underliv för alla som är i rummet, och får ligga så till dess att undersökaren är redo att genomföra undersökningen.

”Henstolen Kim” är däremot designad så att patienten kan ha benen ihop till dess att undersökaren är redo, då för man isär benbågarna. Det gör att patienten inte behöver exponera sig i onödan och därför respekteras patientens integritet.

– Vi har valt att göra den blå, för en kvinna kanske det inte spelar någon roll vilken färg en undersökningsstol har. Men för en man skulle det nog inte vara så kul att lägga sig i en ljusrosa stol.

Orsaken till att stolen är blå är enligt Greta Edelstam för att göra stolen så bekväm som möjligt även för män.

– Det ser fräscht ut och blått är en traditionellt manlig färg samtidigt som rosa är en traditionellt kvinnlig färg. Och då väljer vi att göra den blå.

För att patienten ska kunna slappna av har stolen reglerbar värme för nedre rygg och ländrygg. Elektriska motorer gör att läkaren kan reglera patientens sittställning efter behov och sittdelen är kortare för att patienten ska komma i rätt position från början. Sammantaget ska detta spara tid.

– Istället för att man ska hålla på och ställa in benstöden och det är lite kallt och be patienten flytta längre ner, alla de momenten blir man av med i den här.

Tanken är att alla landsting ska har råd att köpa in undersökningstolen.

– Det finns jättespejsade gynstolar som är jättedyra. Den kommer absolut inte att vara billigare än vanliga standardgynstolar, men tanken var att skapa något som var så kostnadseffektivt som möjligt, obetydligt dyrare än standardgynstolen.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev