Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Hjärtdöd var inte vanligare hos hormonbehandlade cancerpatienter

Publicerad: 7 december 2011, 08:30

Hormonbehandling vid prostatacancer ökar inte risken att dö i hjärt-kärlsjukdom - den slutsatsen dras i en ny analys.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Vissa tidigare studier har pekat mot att behandling som hämmar mäns hormonproduktion vid prostatacancer medför ökad risk att dö på grund av hjärt-kärlsjukdom.

Farhågorna fick 2006 den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA att utfärda en varning.

Men nu publiceras en metaanalys av åtta tidigare studier som inte tyder på något sådant samband.

I studien ingick 4 141 män med prostatacancer utan metastaser som behandlats någon gång mellan 1966 och 2011. Männen följdes under sju till 13 år i median.

2 200 av dem hade behandlats med en så kallad GnRH-agonist för att hämma den egna hormonproduktionen, resten hade inte fått sådan behandling.

Resultaten visar ingen skillnad i risken att dö i hjärt-kärlsjukdom under uppföljningstiden mellan dem som hade hormonbehandlats och dem som inte hade gjort det. Det gällde vid såväl långtids- som korttidsbehandling

Däremot såg forskarna både minskad dödlighet i prostatacancer och minskad risk att dö överhuvudtaget under uppföljningstiden hos dem som fick hormonbehandling.

De understryker att de inte kunnat utesluta att en liten grupp män med underliggande hjärt-kärlsjukdom kan ha ökad risk att dö i hjärt-kärlsjukdom i samband med hormonbehandling.

Analysen publiceras i tidskriften Jama. Bakom den står bland andra forskare vid Harvard Medical School i Massachusetts, USA.

Läs abstract:

■ Jama, publicerad online 6 december 2011

KATRIN TRYSELL

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev